Európa legjobb frizbis kutyái Kaposváron

A hétvégén Kaposvár ad otthont a Dogfrisbee European Championship 2014 elnevezésű kontinensviadalnak. A kutyafrizbi bajnokságra 13 ország 150 versenyzője nevezett, s a pénteki hivatalos megnyitó után elkezdődtek a futamok a Sportcsarnok melletti és mögötti pályán. – olvasható a sonline.hu oldalán

Három féle ágazatban versenyeznek kutyák és gazdáik – tudtuk meg Fazekas Ágnestől, az egyik főszervezőtől, aki azt mondja, az ország kutyaiskoláinak, az ottani munkatársaknak a közreműködése nélkül képtelenség lett volna lebonyolítani Kaposváron az Európa-bajnokságot. – Az egyik ágazat a quadruped, amelynek lényege, hogy minél messzebbre dobja el a gazda a korongot, majd szedje azt le a kutya.

A pro toss&fetch, vagyis távolsági lényege a pontgyűjtés: egy zónákra osztott pályán másfél perc alatt egy koronggal minél többet, minél messzebbre dobjon a gazda, amit elkap a kutya, persze a távolabbi dobás magasabb pontszámot ér – tette hozzá. – A freestyle esetében pedig szintén időre, tíz koronggal zenére trükkös dobásokat, a kutya pedig trükköket mutat be.

Magyarország, illetve Kaposvár két éve pályázott és nyerte el az Európa-bajnokság lebonyolításának jogát, s az idén már a 2016-os verseny helyszínét hagyják jóvá. A tavalyi verseny Svájcban volt, ahol Ágnes Barrique nevű belga juhász kutyájával egy év alatt tíz helyezést javítva második lett. A kaposvári versenyen azonban nem indulnak, mert mint Ágnes mondta: nem teheti meg a kutyájával, hogy ne 100 százalékosan koncentráljon a versenyszámra, s a szervezési munkák miatt ezt most itthon nem tudta volna megtenni.

A Kaposvárra érkezett versenyzők zöme egyébként két kategóriában is versenyez, s a leglátványosabb bemutatók, s freestyle produkciók a szombati és vasárnapi napon lesznek. A verseny vasárnap délután zárul, az eredményhirdetésen mindhárom kategóriában Európa-bajnoki címet adnak ki.

Komoly az igénybevétel

Versenyszezonban szinte napi rendszerességgel edz gazdi és kutyája. Ám a felkészülés tetemes része, hogy a gazda kutya nélkül kijelöl egy zónát, s oda dob rengeteget. Ugyanis a kutya legföljebb tíz perces edzést bír, mert elfárad. A versenyzés egyébként rendkívül szoros kapcsolatot feltételez kutya és gazdája között, olyan apró jelekre kell ugyanis figyelnie az ebnek, mint utasításra, amit más észre sem vesz. Ugyanakkor ez a sport nagyon komoly igénybevételt jelent a kutyák számára. Olyan táplálékot kell biztosítani nekik, amivel bírják a fokozott igénybevételt. Hogy meddig, az elsősorban attól függ, az ízületeik miként bírják a terhelést.

További képek a sonline.hu oldalán.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás és képek: sonline.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...