Saját KB bal
Saját KB jobb

Figyelem! Illegális fájlokat tárol? Kiszagolhatja a rendőrkutya

Egészen új oldalukról mutatkozhatnak be a szagok felismerésére betanított rendőrkutyák. Közismert, hogy a kutyák szaglása igen kifinomult, nem véletlen, hogy betaníthatók különféle illegális dolgok, például kábítószerek, bombák felkutatására. – írja a hvg.hu

Azonban mi a helyzet akkor, ha ezek a bizonyos illegális dolgok nem kézzelfoghatók, mert mondjuk tiltott fájlokról van szó? Természetesen ezeket az állományokat is tárolni kell valamin, így újabban már a tárolóeszközök kiszimatolására is megtanítják a kutyákat.

Rhode Islanden az egyik rendőrségi csapat – számolt be róla a Providence Journal – egy 22 hetes képzés keretében tanította be Thoreau-t, a 2 éves golden labradort arra, hogy megtalálja az elrejtett tárolóeszközöket. Azt persze a kutya nem érzékeli (nem is érzékelheti), hogy milyen fájlok vannak a tárolón, viszont nagy segítséget jelent az eszközök felkutatásában.

Azok, akik illegális anyagokat mentenek el, ezt általában nem a számítógépükön vagy a notebookjukon teszik (ezek ugyanis egy házkutatáskor azonnal lefoglalhatók), hanem eltávolítható tárolókon, külső merevlemezeken, pendrive-okon őrzik. Ezeket az eszközöket pedig elég könnyű elrejteni, csak épp nem az erre idomított kutya elől. Thoreau éppúgy megtalálja a nejlonzacskóba csomagolt és a szekrény hátoldalára ragasztott merevlemezt, mint az élelmiszerek közé vagy akár egy fémdobozba rejtett USB-kulcsot.

A rendőrök azt remélik, hogy Thoreau (és majd hasonlóképpen képzett társai) képessége hatékonyan segíti majd őket, többek között a gyermekpornográfia elleni küzdelemben.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 
Forrás: hvg.hu
Fotó:

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...