Saját KB bal
Saját KB jobb

Hős kutyák, akik életüket áldozták az emberért

Tudjuk, hogy a kutyák bármit megtennének a gazdájukért, akár az életüket is feláldozva. 10 megrázó történet.

1. Simon, a vakvezető kutya

2013 szeptemberében a vak Dave Furukawa skolába vitte négyéves kisfiát, Willt. Az útkereszteződésben egy piros Chrysler vezetője nem vette figyelembe a stoptáblát, és egyenesen a férfi, kisfia és a vakvezető kutya felé hajtott. Dave-et és a kutyát elütötte, de a kisfút nem, mert Simon az utolsó pillanatban ellökte a kocsi útjából. Simon törött lábbal még haza tudta kísérni gazdáit, ott pedig lefeküdt és kimúlt, mert súlyos belső sérüléseket szenvedett. A család őrzi a derék kutya emlékét.

2. Gander, a hadikutya

Gander, az újfundlandi a Kanadai Királyi Lövészeknél szolgált a második világháború idején. Azon a napon, amikor a japánok megtámadták Pearl Harbort, a hongkongi csata is megkezdődött: a brit kézen lévő városállam kulcsfontosságú volt a japánok számára. A kanadaiakat is bevetették a britek oldalán, akik súlyos veszteségeket szenvedtek. Több lett volna az áldozat, ha Gander nem segít a sebesült katonáknak fedezékbe jutni. A nagy termetű kutya utolsó hőstette az volt, hogy amikor egy kézigránát esett a kanadaiak közé, felkapta, és rohanni kezdett vele a japánok felé. A detonációban elpusztult. A háború után Gander hősiességét több katonai kitüntetéssel ismerték el.

3. George

Aki már találkozott Jack Russell-terrierrel, tudja, hogy hatalmas lélek és bátorság szorult ebbe a kistermetű kutyába. A kilencéves George például két pitbullal szállt szembe. George egy csapat kisgyerekkel játszott, amikor a két harci kutya támadásba lendült. A kis terrier bátran szembeszállt velük, és a pitbullok csúnyán összeharapdálták. A gyerekek ennek köszönhetőn el tudnak futni, a kutyák viadalában pedig néhány felnőtt beavatkozása vetett véget. George olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy el kellett altatni, ez a sors várt a pitbullokra is.

4. Rocco, a pittsburgh-i rendőrkutya 

2014 januárjában John Herb rendőr őrmester egy gyanús alakot vett észre a Pittsburgh-u Butler Streeten. Igazoltatáskor a 21 éves John Rush el akarta venni a rendőr fegyverét és arcon ütötte, majd elmenekült. Rush nem sokkal később belefutott egy rendőrjárőrbe és kutyájukba, a nyolcéves Roccóba. A férfi előrántott egy kést és könnyebben megsebesítette az egyik rendőrt, de a kutyát úgy megszúrta, hogy megsérült a gerince és a veséje. Roccót megműtötték, de két nappal később elpusztult. Az eset után törvényjavaslat született, amely szerint a rendőrkutya megtámadása is bűncselekmények minősül, ami 25 ezer dolláros pénzbüntetéssel és 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

5. Nero, aki kimentette gazdáit a tűzből

2013 novemberében kigyulladdt az Eliseo család Yorktown Heights-i háza. A család újfundlandija, Nero ébresztette fel az otthon lévőket, Maria Eliseót és lányát, Marie-t. Marie átbotorkált a sűrű füstön, Maria azonban csípőműtétje miatt nem tudott gyorsan haladni, ezért az egyik emeleti hálószobába húzodott vissza. Őt a szomszédok menekítették ki létrával. A megmenekült két nő azt hitte, hogy Nero is kijuott a tűzből, de kiderült, hogy elpusztult a család másik három kutyájával együtt. A lesújtott Eliseóék, akik szerint Nero nélkül nem élték volna túl a tüzet, vigaszul egy újfundlandi-kölyköt fogadtak örökbe.

6. Troy, aki megvédte családját

2005 novemberében a Doherty család négy labradorjával sétált az észak-írországi Randalstown természetvédelmi területen, és megtámadta őket egy pitbull. A harci kutya először Dohertyék Cole nevű labradorját támadta meg, lábon harapta, aztán a két szülőre támadt, akik kisebb sérüléseket szenvedtek. A pitbull aztán a család lefiatalabb tagját, a tízéves Bent vette célba. Ekkor lépett közbe Troy. Addig harcolt a pitbullal, amíg ki nem érkeztek a rendőrök, és le nem lőtték a dühöngő kutyát. Sajnos Troy sem élte túl sokkal a támadást, belepusztult a kapott sebekbe.

7. Ape, az FBI-ügynök

2013. márciusában a 64 éves Kurt Myers ámokfutásba kezdett, négy embert agyonlőtt két városban, Mohawkban és Herkimerben. Aztán elbarikádozta magát egy bezárt herkimeri kocsmában, a rendőrök és az FBI-ügynökök pedig ostrom alá vették. Az első ügynök, aki akcióba lendült, Ape volt, a németjuhász. Kamerával a hátán behatolt a kocsmába, ahol Myers lelőtte. Az FBI-osok azonban a felvételnek köszönhetően megismerték a terepet, megrohamozták a kocsmát, és agyonlőtték Myerst. A hatósági emberek közül senki sem sérült meg. A kutya önfeláldozása nagyban hozzájárult az akció sikeréhez. Ape neve a quanticói FBI-központban felkerült a harcban elesett kutyák falára.

8. Toby a medve ellen

A fekete medvék nagyon mókásak tudnak lenni, például bemennek a városba és turkálnak a kukákban vagy fára máasznak. De félelmetes fenevadakká válnak, amikor a kölykeiket védelmezik. 2014. májusában Chris Wacker ezt személyesen is megtapasztalta, amikor apja kutyájával, a Toby nevű labradorral gombászni ment az erdőbe Éstak-Minnesotában. Egy medvepárba és kölykeikbe botlottak. A medvék támadásba lendültek, Toby a nősténnyel vette fel a harcot, amelyet Chris 135 kilósra becsült. A kutyának semmi esélye sem volt, de elég időt adott Chrisnek ahhoz, hogy el tudjon menekülni. A fiú és apja úgy gondolták, többé nem látják a kutyát, Toby azonban még haza tudott bicegni. A medvék szinte széttépték, ezért pár nap múlva elpusztult.

9. Az agyonvert németjuhász

Rengeteg olyan történet kering, amelyben a kutya megmenti a gazdáját. Marco Lavoie esete is ilyen, bár egy kicsit más fénytörésben. 2013. júliusában a szenvedélyes természetjáró Lavoie kéthónapos felfedezőútra indult németjuhászával az észak-quebeci rengetegben. Máskor is tett ilyet, és nem történt incidens, most azonban rájuk támadt egy medve. Megette az élelmüket, és megsemmisítette a csónakot és a felszerelést. Lavoie ottmaradt egy szál magában – pontosabban a kutyájával. Nem tehetett mást, egy kővel agyonverte az állatot, és megette. Mivel nem tért vissza a mondott időben, a családja kerestetni kezdte. Mire a helikopteres kutatók október végén rátaláltak a férfire, negyven kilót fogyott, és kiszáradás, kihűlés miatt szorult kezelésre. A kutya sorsa a közvélemény egy részében nagy felháborodást keltett, mások viszont védelmükbe vették a természetjárót, mondván, hogy nem volt más választása.

10. Pitbull kontra kobra

Kevés kutyának van rosszabb híre, mint a pitbullnak, ebben az összeállításban is két olyan esetet említünk, amikor a pitbull a ludas. De ha ezt a kutyát rendesen nevelik, ugyanolyan kedves és kezelhető háziállat válhat belőle, mint jóhírű társaiból. Jó példa erre a fülöp-szigeteki Chief, aki megmentette gazdái életét, amikor 2007. februárjában egy kobra hatolt be a házba. Maria Frontreras és nagyanyja a konyhában tartózkodtak, amikor a kobra megjelent, rájuk támadt. Nem tudtak volna elmenekülni, de Chief közbelépett, elkapta a kígyót, és addig csapkodta a padlóhoz, amíg elpusztult. A kígyó kétszer is megharapta a kutyát, s mivel a marások közel voltak az agyhoz, Chiefnek nem volt semmi esélye.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: kiskegyed.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...