Sztárkutyák lepték el az Apolló mozi nézőterét

Végre megérkezett Mundruczó Kornél filmje, a Cannes-ban is díjazott Fehér Isten Debrecenbe. A főszereplő kutyusokkal is találkozhattak, akik részt vettek a díszelőadáson. 280 betanított kutya dolgozott azon, hogy a Fehér Isten című új magyar film sokkoló és szívszorító legyen. Vélhetően a magyar filmgyártás évekre meghatározó darabja lesz ez, amelynek díszelőadását a napokban tartották az Apolló moziban. – írja a defir.hu

A történet szerint Lili, a főszereplő keverék (vagy ahogy a filmben emlegették: korcs) kutyáját édesapja az utcára dobja. Ettől a ponttól kezdve pedig párhuzamosan követheti a néző a fiatal gazdi és a kirekesztett állat drámáját. Meglepő fordulatokkal tarkított és manapság kiemelten fontos társadalmi problémákat feszeget az alkotás. Nem titkolt célja ellen menni a rasszizmusnak és a kirekesztésnek.

A több száz kutyából néhány már a folyosón várta az érkezőket – simogatni nem mindet volt szabad. Mint Halász Árpád, a Gödöllői Kutyasport Központ oktatója és egyben a kutyák trénere is elmondta: vannak olyan ebek, amiknek muszáj a feladatra fókuszálniuk, őket még oktatóik sem dédelgetik.

Az alkotásra a tréner mellett Ligosztajeva Annamária, a film produkciós asszisztense, és a főszereplő Psot ta Zsófia is Debrecenbe utazott, hogy a helyi mozizók feltehessék kérdéseiket. A vetítés után megjegyezték, hogy nem mindennapi élmény ennyi „sokkolt arcot” látni. A hatás pedig nem véletlen. Annamária a Debrecen Rádió Fm95-nek elmondta: nem feltétlenül attól lesz tuti befutó egy film, hogy állatok és gyerekek szerepelnek benne. Hozzátette, hogy ebben a filmben sokkal fontosabb a társadalomkritika. A Fehér Isten című filmet is rengeteg felkészülés előzte meg. Csak a kutyák trenírozása négy hónapig tartott, a történet alapján pedig egy ideje már külföldi színházakban is dolgozott a rendező.

A  világhírű francia filmfesztivál élményéről elmondták, hogy nem csak fantasztikus tapasztalat volt,  de kemény munka is. Psotta Zsófia mindössze tizenhárom éves, ő rendkívül fárasztónak találta az egész napos fotózásokat, sajtótájékoztatókat, amik a film reklámozásával jártak. Még az sem lehetetlen, hogy Zsófi karrierjét megalapozta ez a munka, hiszen nagyon sok helyen dicsérték kiemelkedő elsőfilmes színészi teljesítményét. Ő azt mondta, a horror műfajon kívül ezek után szívesen kipróbálna mást is. Ugyanis egy-egy véresebb jelenet később okozott neki álmatlan éjszakákat. Az utazás és egy forgatással járó megfeszített munka természetesen ez nem csak a fiatalabb korosztályt viseli meg. Ligosztajeva Annamária – akinek egyébként családja Debrecenben él – a saját filmjükön kívül mást nem is tudott megnézni Cannes-ban, főleg a szoros időbeosztás és a rengeteg munka miatt.

Elmondta: nagyon sok mindentől függ, hogy az adott filmet egyáltalán beválogatják-e egy ilyen világszintű filmfesztiválra. Függ a gyártó ország kulturális helyzetétől is, és hogy ez érdekes-e az európaiaknak. De még az is számít, hogy a fesztivál az aktuális évben mit akar üzenni. Nézőszámokról a következő hetekben tudnak beszámolni. Addig is egyértelmű kommentárként hagyta hátra a három büszke szakember, hogy Mundruczó Kornél eddigi filmjei közül, most a legjobb debütált Cannes után a cívisvárosban is.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: dehir.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...