Moha a legjobb rendőrkutya

Június 20-án osztották ki a legjobb Fejér megyei szolgálati kutyának járó díjat. A jutalmazás időpontja a tragikus sorsú Kántor nevű rendőrkutya halálához kötődik, aki munka során aknára lépett. A jegyzőkönyvek szerint szolgálati ideje alatt 78 ezer kilométert tett meg nyomot követve. – írja a Blikk.

 – Idén a díjat a 11 rendőrkutya közül a Moha nevű szolgálati eb kapta. Moha kan, holland juhász fajtájú kutya.2010. január 12-én született, és 2011 augusztusától teljesít szolgálatot – mondta Kiss Z. Edward, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Mohát kábítószer-keresésekor szokták bevetni. – Egyik emlékezetes fogása volt, amikor úgy tűnt, hogy minden drogot megtaláltak a lakásban, és a papírmunka elvégzéséhez készülődtek, ám Moha még felfedezett egy rejteket az erkély betonpárkányában – mesélte a szóvivő.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon 2014. június 20-án délelőtt került sor a „Szolgálatban négy lábon” elnevezésű díj átadására, amelyet a főkapitányság 2013-ban alapított, hogy a megyében a rendőri szakmai munkát segítő négylábúak közül az arra legérdemesebb elismerésben részesüljön.

A jutalmazás időpontja Kántor rendőrkutya halálának időpontjához kötődik. Kántor bevetései során volt olyan esemény, amikor másfél napon keresztül követett egy nyomot és ezalatt több mint 100 kilométert tett meg felvezetőjével együtt. A jegyzőkönyvek szerint szolgálati ideje alatt 78 000 kilométert tett meg nyomot követve. A híres szolgálati kutya 1964. június 21-én pusztult el, amikor munkája során aknára lépett.

Az idei évben a díjat a megyében szolgáló tizenegy rendőrkutya közül a Moha BM nevű, Tigi hívónevű szolgálati kutya kapta. Az oklevelet és a kupát Dr. Varga Péter r. ezredes, megyei rendőrfőkapitány adta át a kutya gazdájának, Rudniczai Rudolf r. főtörzszászlósnak a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság technikusának.

Moha, kan, holland juhász fajtájú kutya. 2010. január 12-én született. A rendőrség állományában 2011 augusztusától teljesít szolgálatot. Gazdáját Rudniczai Rudolf r. főtörzszászlóst és ahogy ő szólítja „Tigit” akkor hívják kétlábú kollégáik, ha megérzésük kábítószert sejt, azonban ennek megtalálásához éles szimatra van szükség.

Moha olykor még rutinos vezetőjét is képes meglepni.  Egy alkalommal, amikor a gazda úgy érezte, hogy egy hatodik emeleti panellakás minden létező helyét átvizsgálták már-több helyen találtak is kábítószert- az erkélyre ment a kutyájával azért, hogy elvégezze a papírmunkáját. Ekkor gondolta úgy Moha, hogy ő jelez még egy rejtekhelyet és az erkély beton párkányához ágaskodott. Rudniczai főtörzszászlós ezután fedezett fel a balkon külső részén egy gondosan kialakított üreget, amelyben egy nejlon zacskó további 250 gramm amfetamint rejtett.   

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 
Forrás: police.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...