Saját KB bal
Saját KB jobb

Létezik ember és kutya közt telepátia?

Az emberek és állatok közötti kommunikációt egy új kutatás is alátámasztja, olvasható a femina.hu oldalán. A Learning and Behavior magazin nemrég megjelent tanulmánya a következő kérdéssel kezdődött: tudnak a kutyák az emberek gondolataiban olvasni?

A kérdés kissé abszurdnak tűnhet, de ha jobban belegondolsz, van értelme, hiszen hányszor előfordul, hogy négylábú társaink szavak nélkül is megértik, mit szeretnénk tőlük. A kutatók is valami ilyesmire jutottak – szerintük a válasz a kérdésre kicsit igen, kicsit nem.

Gondolatolvasó kutyák?

A Floridai Egyetem munkatársai a kutyák reagálásának eredetét szerették volna megismerni, vagyis azt, hogy mennyire befolyásolja a négylábúakat az ember mimikája és kisugárzása. A kutatás során kutyákat és farkasokat engedtek élelmet kunyerálni az embertől: az egyik alany odafigyelt az állatokra, a másik teljesen közömbös volt, még az arcát és a szemét is elrejtette.

Mindkét állatcsoport – talán a genetikai hasonlóságuknak hála – azt az embert környékezte meg, aki a figyelmét rájuk irányította.

A tudósok mindebből arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyák veleszületetten érzékelik az emberi elme állapotát és hangulatát, hiszen a farkasok is képesek ugyanerre. Ugyanakkor annak köszönhetően, hogy a kutyák kézhez szoktak, és emberek közt élnek, sokkal inkább felerősödik ez a képességük, ezért úgy tűnhet, mintha tudnának az ember gondolataiban olvasni.

Nem születik legjobb barátnak

A mondás úgy tartja, hogy a kutya az ember legjobb barátja, de a kutatás vezetője, Monique Udell hangsúlyozta, hogy egy kutya sem így jön a világra.

A tapasztalatok és a környezet, amiben élnek, befolyásolja a magatartásukat, emiatt lesznek érzékenyek és fogékonyak az emberi gondolatokra, cselekedetekre.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 
Forrás: femina.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...