Orosz milliárdos kóbor kutyákon segít

Menhelyet hoztak létre Oleg Vlagyimirovics Gyeripaszka orosz milliárdos üzletember támogatásával Szocsiban a pénteken kezdődő téli olimpia előtt kínossá vált nagy számú kóbor kutya megmentésére.

Az orosz városban már így is több száz kóbor kutyával végeztek, úgy tűnik, a helyi hatóságoknak feltett szándéka megtisztítani Szocsi utcáit a pénteki megnyitó ceremónia előtt – írta helyi tudósításában a The New York Times (NYT), amely szerint az említett hatóságok azzal érvelnek, hogy az utcán élő ebek vadak és veszélyesek lehetnek.

Az állatvédőket ugyanakkor felháborította az állatok hónapok óta tartó leölése, amely árnyékot vet az olimpiai játékok hagyományosan vidám hangulatára. Az NYT szerint az ügy rontja a vendégszerető, barátságos Oroszország Vlagyimir Putyin által hónapok óta hirdetett imázsát is. A tekintélyes amerikai napilap szerint a Volnoje Gyelo (Jó ügy) elnevezésű, Oleg Gyeripaszka dollármilliárdos üzletember által támogatott szervezetnek csütörtökig adtak haladékot a kutyák kimentésére az olimpiai faluból. Az állatvédők golfautóval járták a falut, hogy begyűjtsék, majd a menhelyre vigyék az állatokat.

A menhely valójában összetákolt kutyaólak sokasága a város peremén. Valamikor temető állt a helyén, nincs áram és víz, és már így is 80 kutyát, köztük egy tucat kölyköt gondoznak ott az önkéntesek. A helyi állatvédők szerint a kóbor kutyák egykori háziállatok voltak – vagy azok kölykei -, amelyeket az olimpiával kapcsolatos beruházások miatt otthonuk elhagyására kényszerült, majd új lakásokba költöztetett családok sorsukra hagytak. Az utcák kóbor kutyáktól való mentesítése októberben kezdődött. Állatvédők szerint azóta mintegy 300 ebbel végeztek, noha az eredeti szándék az volt, hogy menhelyre vigyék őket. A hatóságok által felbérelt cég 25-35 dollár közötti összeget kapott egy kutya életéért.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: mixonline.hu, nytimes.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...