Sokkoló! Kutyákat kínoznak a biztosítási pénzekért Magyarországon

Kevesen tudják, hogy a kisállatuk védelmében is köthetnek biztosítást. A kutyákat és macskákat védő biztosítással azonban sokan visszaélnek, ez pedig akár „házi kedvencük” életébe is kerülhet!

Egyre többen trükköznek (leginkább falvakban, vidéki településeken) a lakásbiztosítás részeként megköthető kisállat biztosítással, amely jókora összeget fizet, ha elpusztul kutyájuk vagy macskájuk. Döbbenetesen hangzik, de egyre gyakoribb, hogy haszonszerzés céljából megkötik a biztosítást, majd elpusztítják „kedvencüket” – értesült biztosítói forrásokból a Pénzcentrum.hu
Ezek természetesen kirívó esetek, egyébként egyre többen érzik szükségét annak, hogy kisállatukat azért biztosítsák, hogy felkészüljenek az adott esetben hirtelen fellépő állatorvosi költségek fedezésére. A kisállat betegség- és balesetbiztosítása köthető önállóan, vagy akár lakásbiztosítás részeként is. Az állatokra vonatkozó feltételek mindkét esetben közel azonosak.

Miért jó, mennyibe kerül?

Sokat betegeskedő, vagy sérülékeny kutyáknál és macskáknál érdemes biztosítást kötni, hiszen egy-egy állatorvosi kezelés alkalmával pillanatok alatt kifizethetünk több tízezer forintot, és akkor még a gyógyszerekről nem is beszéltünk. Például egy varrást (így altatást is) igénylő sérülés esetében aligha ússzuk meg harmincezer forint alatt a beavatkozást, utána pedig minden egyes utókezelés alkalmával újra fizetnünk kell. Ha rendelkezünk biztosítási kötvénnyel kedvencünk részére, akkor azonban utólag visszakapjuk (bizonyos felső összeghatár szerint) a kifizetett gondozási díjat, így a családi kasszából nem távozik örökre a gyógyításra elköltött pénz.

Az éves díj attól is függ, mekkora az összeg, amit a biztosító az adott kezelésért maximum kifizet, és ez mennyi éves szinten, azaz hányszor kell fedeznie utólag a mi kiadásainkat. Minél többet áll a kezelésből a biztosító, annál nagyobb a biztosítás díja is. Például egy közepes méretű fajtatiszta, két éves kan kutya esetében ez a díj négyezer forint környékéről indul, de lehet akár évi tizenöt ezer forintért is biztosítást kötni. Egy hároméves házimacskát pedig négyezer és tizenkétezer forint között lehet biztosítani.


Forrás: pénzcentrum.hu

Feltételek

Biztosítónként változhat, milyen feltételekkel köthető az adott biztosítás, például az állat életkora, vagy már diagnosztizált betegsége befolyásolhatja a kondíciókat, sőt bizonyos fajtajellemzők is csökkenthetik a kifizetések mennyiségét, illetve adott fajtabetegségek esetén nem fizet a biztosító. Sajnos sok túltenyésztett fajkutyánál lépnek fel olyan betegségek, amik kezeltetésének költsége akkora terhet róna a biztosítóra, hogy nem lenne érdemes szerződniük. Emiatt egyébként jóval olcsóbb a keverékek után fizetendő díj, hiszen ők kevésbé kockázatosak e téren. A legtöbb esetben fél éves kor felett, de hat-hét éves kor alatt vehető csak igénybe a szolgáltatás, ugyanakkor ha a biztosítás megléte után tölti be az állat ezt a felső korhatárt, az nem veszti hatályát.

Érdemes több biztosítótársaágnál is utánanézni (külön kisállat biztosítást csak az Aegonnál köthetünk, lakásbiztosítás részeként azonban több lehetőségünk van), vagy online árkalkulációt végezni, hiszen a különböző szolgáltatóknál eltérő költségekkel kell számolni aszerint, hogyan kategorizálják az állatokat. Nagyon fontos, hogy mindenképp rendelkeznie kell az állatnak microchip azonosítóval, mert anélkül nem fog fizetni a biztosító. Ez 2013 januárja óta kötelező.

Az oltások meglétét is ellenőrzik szerződéskötés előtt, illetve sok esetben orvosi vizsgálatnak is alávetik az állatot. Az életkorhoz mért kötelező oltásokról az állatorvos bővebb felvilágosítást tud adni. Ezeket a későbbiek során is folyamatosan ellenőrizni kell, hiszen hiány esetén a biztosító megtagadhatja az általunk már kifizetett összeg megtérítésé

Önállóan vagy lakásbiztosítás részeként?

A kisállatunkat lakásbiztosításunk részeként is megóvhatjuk: hiszen lakásbiztosítás köthető magára az ingatlanra, és pluszba annak tartalmára, az ingóságainkra – így a benne lakó kisállatra is. Ekkor a fent említett, az állatra vonatkozó előírásokon túl a lakásbiztonságra vonatkozó feltételeknek is meg kell felelni (például mechanikus vagy elektronikus védelem). Extra ezen kívül, hogy a lakásbiztosítás némely csomagja az állat elhalálozásakor is fizet, állja a temetési, hamvasztási költségeket, míg a kisállat biztosítás és egyetlen hazai forgalmazója az Aegon nem foglalkozik ilyesmivel, nem véletlenül.

Míg a lakásbiztosításos verzió minden esetben csak a kifizetett összeg nyolcvan százalékát téríti meg, addig a kisállat biztosítás annak száz százalékát (a csomagban foglalt keretek között, illetve tízezer forintos kifizetés felett). Ezek is változhatnak a különböző társaságoknál, ezért minden esetben részletesen el kell olvasni a szerződési feltételeket. Érdemes tudni, hogy a már létező lakásbiztosítás évfordulóval felmondható, így bármikor köthető egy új, a kisállatra is kiterjeszthető verzió. Az előzetes feltételezésekkel ellentétben az albérletben élők, még épülő ház; vagy nem állandó lakhely esetében is igénybe vehető ez a szolgáltatás.

Az extra: a felelősségbiztosítás

Akadnak olyan drágább csomagok, melyek tartalmaznak felelősségbiztosítást is. Amennyiben állatunk valamilyen sérülést okoz egy másiknak, kiszalad az útra és az előle kitérő autó megrongálódik: a kártérítés minket terhel. Ez bizonyos helyzetekben óriási költséggel jár, így érdemes ezt is mérlegelni szerződéskötéskor. Viszont ennek az éves díja is magasabb, körülbelül háromszorosa egy egyszerű betegségbiztosításnak.

A biztosítás egészen addig él, amíg mi befizetjük az éves díját, és megfelelünk a feltételeknek. Érdemes egy gyors számítást végezni, mennyit költünk kisállatunk kezeltetésére, és ahhoz mérten dönteni, szükség van-e biztosításra.


Több év börtönt is kaphat az állatkínzó

Két törvény is szabályozza az állatkínzást: a büntető törvénykönyv és az állatvédelmi törvény. Az állatvédelmi törvény meghatározza az állatkínzás fogalmát: állatkínzás, az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat. Az állatkínzás közrend elleni bűncselekménynek minősül. Akár három év börtön is adható az állatkínzóknak. 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: pénzcentrum.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...