Kínai jutalomfalat öli a házikedvenceket

Kínában gyártott jutalomfalatok miatt pusztulnak a házikedvencek az Egyesült Államokban. A betegség főképpen a kutyákat támadja meg, de a macskák sincsenek biztonságban. Megkérdeztünk egy hazai szakértőt, kell-e tartanunk itthon hasonló esetektől.

2007 óta összesen 3600 kutya és 10 macska megbetegedéséről érkezett bejelentés a hivatalhoz. Az állatok közül 580 pusztult el, miután olyan száraz jutalomfalatot evett, amely Kínából érkezhetett. Az FDA több mint 1200 tesztet végzett el az utóbbi időben, és az érintett gyártókat is felkereste Kínában, de a betegség pontos okát egyelőre nem sikerült megtalálni.

„Ez az egyik legmegfoghatatlanabb és legrejtélyesebb betegség, amellyel valaha találkoztunk” – húzta alá Bernadette Dunham, az FDA állatgyógyászati központjának vezetője. A hivatal most arra kéri az állatorvosokat és háziállat-tulajdonosokat, hogy küldjenek információkat minden olyan állatról, amelyen a betegség tüneteit észlelik.

A csirkéből, kacsából, édesburgonyából, vagy szárított gyümölcsökből készült jutalomfalatok elfogyasztását követő órákban a háziállatok többek közt étvágytalanságot és csökkent aktivitást mutattak, de hányás, hasmenés és vizelési problémák is szerepeltek a tünetek között. Kendal Harr patológus szerint a keresett toxikus anyag olyasvalami lehet, amit Észak-Amerikában nem kezelnek méregként.

Tavaly számos jutalomfalat-félét visszavontak a piacról, miután egy New York-i laboratórium hat különböző káros anyag nyomait mutatta ki bennük. Az új esetek száma azóta valamelyest visszaesett, részben azért is, mert a jutalomfalatok két legfőbb értékesítője önként visszahívta termékeit – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

„Szerencsére mi még nem hallottunk erről hazánkat tekintve. Nagyon sok gyártó sok tápja és jutalomfalatja kapható itthon is, de itthon nagyon szigorú a szabályozás. Sokkal nehezebb rossz minőségű árut piacra dobni, persze semmi sem lehetetlen.” – jegyzi meg Templom Réka, a Kutyamánia webshop tulajdonosa. – „Mi a természetesebb és minőségi tápok illetve jutalomfalatok hívei vagyunk. Mindig elmondjuk, hogy a minőségnek ára van, hiszen egy olcsóbb termékben valószínűleg kevesebb jó minőségű összetevő is található.

„Fontos, hogy a szigorú szabályok mellett, amennyiben új terméket veszünk nézzük meg az összetevőket és lehetőleg jó minőségű, megbízható gyártótól vásároljunk. A megbízhatatlan, kétes eredetű tápokat kerüljük el, ha nem vagyunk biztosak egy termékben, nem ismerjük az adott márkát, inkább kérjük szakember segítségét. Ám a megbízhatóság alatt nem feltétlen a nagy marketing büdzsével dolgozó cégeket kell érteni. nem mindig a drágább a jobb, például van olyan magyar gyártónk, aki kevesebbet költ marketingre, viszont tápjában hasonlóan minőségi össztevők vannak, mint egy ismert nagy márka termékében. Úgy gondolom, kedvenceink is megérdemlik a minőségi ellátást.

Összegezve, mindig figyelni kell mit veszünk kedvencünknek, ismeretlen, megbízhatatlan terméket ne vásároljunk neki. A termék származása azonban nem jelenti egyértelműen, hogy az nem jó minőségű, de azzal legyünk tisztában, hogy több országban több féle szabályozás létezik, így lehet, hogy bizonyos országokból származó tápok kevésbé jó minőségek, sőt kevésbé ellenőrzöttek. Mi is azt javasoljuk, hogy kedvencünk érdekében kizárólag megbízható, ismert márkát vásároljunk, illetve kérdezzük meg szakértő véleményét.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: MTI, kutyabarát

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...