Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Érdekes dologról tanúskodnak az elefántok ráncai

Egy új kutatás szerint az elefántok ráncai például azt is elárulják, hogy melyik irányba használják leginkább az ormányukat.

A berlini Humboldt Egyetem tudósai felfedezték, hogy az elefántok ráncai elárulják, melyik oldalon használják gyakrabban ormányukat. Az emberekhez hasonlóan, akik lehetnek jobb- vagy balkezesek, az elefántoknak is megvan a preferált oldaluk, hogy melyik irányba hajlítják ormányukat – a kutatók ezt „ormányosságnak” nevezik. A legfrissebb kutatások alapján az elefántok ráncaiból könnyen kideríthető, hogy bal- vagy jobbormányosak-e.

Bal ormányos, jobb ormányos

A kutatók megállapították, hogy azok az elefántok, akik bal ormányosok – tehát általában a testük bal oldalára hajlítják ormányukat, amikor tárgyakat ragadnak meg – több ránccal és hosszabb bajuszszálakkal rendelkeznek ormányuk bal oldalán. Ennek az az oka, hogy az ormány jobb oldala gyakrabban érintkezik a talajjal, ami miatt a bajuszszálak elkopnak. Dr. Michael Brecht, a berlini Humboldt Egyetem kutatója szerint a bajusz hossza közötti különbség szembetűnő, míg a ráncok inkább finomabb eltéréseket mutatnak, de azok is jelentősek. „A ráncok mintázata részben attól függ, hogy az elefánt milyen gyakran használja az ormányának egy-egy oldalát” – mondta Brecht.

A kutatás, amely a Royal Society Open Science című folyóiratban jelent meg, az eddigi legátfogóbb tanulmány az elefántok ormányának ráncairól, és azok fejlődéséről. A kutatók mind élő, mind elpusztult elefántok ormányát tanulmányozták, és felfedezték, hogy az ormány bázisától a végéig haladva a ráncok közötti távolság csökken.

Több ránc, nagyobb rugalmasság?

A kutatás azt is kimutatta, hogy az ázsiai elefántoknak sokkal több ráncuk van ormányuk felső részén, mint az afrikai elefántoknak. Ennek oka, hogy az ázsiai elefántoknak több mély, redőszerű ráncuk van. Brecht szerint ezek a ráncok azért alakultak ki, hogy az ormány rugalmasabb legyen, hasonlóan egy harmonika redőihez. Ez a rugalmasság különösen fontos az ázsiai elefántok számára, mivel ők gyakran körbetekerik ormányukat a tárgyak körül, hogy megragadják azokat, míg az afrikai elefántok két ujjhoz hasonló nyúlvánnyal rendelkeznek ormányuk végén, amellyel közvetlenül megfoghatják a dolgokat.

A ráncok kialakulása és az ormány fejlődése

A kutatás fényt derített arra is, hogyan alakulnak ki ezek a ráncok az elefántok ormányán már az anyaméhben. A kutatók megfigyelték, hogy az elefántembriók ormánya már a terhesség 80. napjától kezdődően ráncosodni kezd, és a ráncok száma minden 20 napban megduplázódik egészen a 150. napig, amikor a folyamat lelassul. Az eredmények szerint az ázsiai elefántok ráncai gyorsabban fejlődnek, mint afrikai rokonaiké. Az ormány különleges anatómiai szerkezete és ráncai szorosan összefüggnek az agytörzsben található idegsejtekkel, amelyek szabályozzák az ormány mozgását. „Az ormány hihetetlenül összetett, fogó szerv, amely több izmot tartalmaz, mint bármely más emlős testrésze” – mondta Brecht. „Az ormány a kezekhez hasonlóan működik.”

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...