Photo by Graham Smith on Unsplash

A kutya agyi aktivitása képes összehangolódni az emberével

Egy friss kínai kutatás szerint kutyánk agya szinkronizálódhat a miénkkel bizonyos tevékenységek közben, például ha simogatjuk és a szemébe nézünk.

Ha valaha is mélyen belemerültél már egy kutya nagy, csillogó szemébe, és hirtelen különös kötődést éreztél, akkor lehet, hogy éppen egy agyi szinkronizáció pillanatát tapasztaltad meg. Kínai kutatók elsőként mutatták ki, hogy két különböző faj – ember és kutya – agyi aktivitása képes összehangolódni. Az eredmények arra utalnak, hogy valóban mély, neurológiai szinten kötődhetünk háziállatainkhoz.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy amikor emberek beszélnek vagy együtt dolgoznak, bizonyos agyi területeik aktivitása szinkronizálódhat. Ez azonban az első olyan kísérletsorozat, amely hasonló jelenséget mutat ki emberek és egy másik faj között. A kutatók úgy mérték az agyi aktivitást, hogy elektródákat helyeztek az emberek és kutyák koponyájára. A kísérletek során tíz fiatal beagle kutya és ismeretlen emberek párokba lettek osztva, majd öt napon keresztül ismerkedtek egymással.

Az agyi szinkronizáció jelei a közös figyelemben

A kísérletek során az ember-kutya párok nem verbális kommunikációt folytattak, például kölcsönösen egymás szemébe néztek, vagy simogatták egymást. Kontrollként a kutya és az ember ugyanabban a szobában tartózkodtak anélkül, hogy kölcsönhatásba léptek volna. A kutatók megfigyelték, hogy a homlok- és parietális lebeny területein az agyi szinkronizáció drámaian növekedett a kölcsönös tekintet során. Amikor az emberek csak simogatták a kutyákat, hasonló mintákat figyeltek meg, de ebben az esetben a szinkronizáció erősebb volt a parietális agyi régióban.

A kutatás során az is kiderült, hogy amikor az emberek nem csak simogatták, hanem a kutyák szemébe is néztek, a két agy közötti szinkronizáció még szorosabb volt. A kutatók egy speciális matematikai algoritmus segítségével azt is megállapították, hogy ez a folyamat az emberek agyából indult, és az interakciók során egyre erősebbé vált, jelezve a kötődést.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencealert

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...