Saját KB bal
Saját KB jobb

A szélsőséges időjárás miatt nő a szúnyogok által terjesztett betegségek előfordulása

Újabban, ha esik az eső, akkor szakad. Ha pedig nem esik, akkor sokáig nem esik. Az elmúlt években saját bőrünkön is tapasztalhatjuk a klímaváltozás hatásait és a szélsőséges időjárás okozta problémákat. Rekord melegek, rekord esőzések – amelyek nem kedveznek az honos fajoknak, de új, korábban csak hírből ismert fajoknak igen. Ezek között a fajok között pedig olyanok is akadnak, amelyek az emberek és a kutyák számára veszélyes kórokozókat terjesztenek.

A szélsőséges hőség és az eső már önmagában is elég ijesztő. Azonban az éghajlatváltozással az időjárás egyre melegebb és csapadékosabb lesz. Ezek a körülmények együttesen pedig további problémát okoznak: még több és többféle szúnyogfaj elterjedését. A szúnyogok akkor virulnak, ha sok víz van a közelben, amelybe petéket rakhatnak. Ezen kívül a meleg hőmérséklet segíti az utódok fejlődését. Tehát, a csapadékos időszakot követő meleg kedvez a szaporodásuknak. Egy olyan esőzés, amelyet nem szárít fel pillanatok alatt a nap, hanem a pocsolyák még napokig megmaradnak, hiába van meleg. Maguk a szúnyogok még nem is jelentenének problémát, bár a csípésük bosszantóan viszket. Az általuk hordozott vírusok, baktériumok és paraziták azonban igen.

Ez a kilátás elég borúlátó. De vajon valóban van arra vonatkozó adat, hogy a melegebb, csapadékosabb éghajlat növeli a szúnyogok által terjesztett betegségek kockázatát?

Az idei évben rekordot döntött a dengue-láz előfordulása Amerikában. Több, mint 10 millió dokumentált esetet regisztráltak. Ehhez képest tavaly globálisan 5,3 millió esetet regisztráltak. Tehát idén csak Amerikában a tavalyi globális esetszám közel duplája fordult elő. Pedig már a tavalyi év is rekordnak minősült! A dengue-lázat az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) nevű szúnyogfaj egyedei terjesztik. A szúnyog elterjedési területe egyelőre nem érinti hazánkat, de terjeszti az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) is, amely folyamatosan bővíti életterét. Ez a szúnyogfaj jelen van Európában.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az éghajlatváltozás, az El Niño jelenség, az urbanizáció és a vírusra fogékony emberek száma mind szerepet játszhatott a tömeges járvány kitörésében. Az El Niño szélsőséges időjárást, például a világ egyes részein heves esőzéseket, máshol pedig szárazságot hoz. Még az aszály is kockázatos lehet, mivel az A. aegypti városi szúnyog, amely petéit akár a házak körüli esővíz tartályokba is lerakja. A sűrűn lakott városok pedig több embert jelentenek, akiket megcsíphetnek – és esetleg megfertőzhetnek.

A kutatók arra számítanak, hogy más, szúnyogok által terjesztett vírusok, például a nyugat-nílusi vírus és a chikungunya is gyakoribb lesz az éghajlatváltozással. Kutyáinkat a szúnyogok által terjesztett betegségek közül hazánkban elsősorban a szívférgesség érinti. A szívférgesség egy akár halálos kimenetelű fertőzés, amelynek elkapásához elég egyetlen szúnyogcsípés. A védekezés egész évben fontos, ezért ha még nem véded kutyádat szívférgesség ellen, mielőbb vidd el az állatorvoshoz szűrővizsgálatra!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.sciencenews.org/article/extreme-heat-rain-dengue-outbreak; https://hu.wikipedia.org/wiki/Dengue-l%C3%A1z; Kép: Fotó: Pixabay: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/rovar-makro-szunyog-az-albedictus-86722/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...