Image by Brigitte Werner from Pixabay

Holtan találták meg Hvaldimirt, az orosz kémként ismert belugát

A bálna először 2019-ben tűnt fel Norvégiában, egy hámmal a testén, amely gyanúra adott okot, hogy a belugát talán az orosz haditengerészet képezte ki kémkedési célokra.

Hvaldimir nevét a norvég „hval” (ami bálnát jelent) és az orosz elnök, Vlagyimir Putyin nevének kombinációjából kapta. Először 2019 áprilisában fedezték fel norvég halászok Ingøya szigete közelében. A bálna egy hámot viselt, amely egy kis kamera felszerelésére alkalmas rögzítő szerkezettel rendelkezett, és egy csat volt rajta, amelyen az „Equipment St Petersburg” felirat állt. Ez felvetette a gyanút, hogy Hvaldimir talán az orosz haditengerészet titkos projektjeinek egyik résztvevője, egy „kém bálna”.

A bálna holttestére Risavika-öbölben, Dél-Norvégiában talált rá egy apa és fia, akik éppen horgásztak. Hvaldimir testét daruval emelték ki a vízből, majd egy közeli kikötőbe szállították, ahol szakértők vizsgálják meg, hogy kiderítsék a halál okát. A tengerbiológus, Sebastian Strand, aki az elmúlt három évben nyomon követte Hvaldimir kalandjait a Marine Mind nevű norvég nonprofit szervezet nevében, mélyen megrázva nyilatkozott a történtekről.

„Sajnos Hvaldimirt a tengerben lebegve találtuk meg. Elhunyt, de egyelőre nem világos, mi okozta a halálát”. Hozzátette, hogy az állaton nem voltak látható külsérelmi nyomok, így az okokat csak alaposabb vizsgálatok deríthetik ki. „Még pénteken is jó állapotban volt, így ki kell derítenünk, mi történhetett” – tette hozzá a biológus.

Hvaldimir különleges beluga volt

Hvaldimir az évek során többször felbukkant Norvégia partjainál, és hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nagyon szelíd, valamint élvezi az emberekkel való játékot. A Marine Mind beszámolói szerint a bálna különösen érdeklődött az emberek iránt, és kézjelekkel is reagált. A norvégok éppen ezért azt feltételezik, hogy Hvaldimir Oroszországból érkezett Norvégiába, valószínűleg fogságból szabadulva.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...