Image by Gundula Vogel from Pixabay

Különleges kutyatörténeti gyűjtemény a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központja (MNMKK) a világ egyik legnagyobb kutyatörténeti gyűjteményével, a "Corneliana Collectio Cynologica"-val gazdagodott, amelyet Demeter Szilárd Csaba, az MNMKP elnöke vett át jelképesen Makó János kutyatörténeti kutatótól.

A kollekció mintegy 1500 darab kutyakoponyát és egyéb emlősmaradványt tartalmaz, többek között a híres magyar kutyafajták első egyedeit. A különleges darabok között találhatóak párducok, medvefélék és más háziállatok csontjai is. A gyűjtemény továbbá 20. század eleji törzskönyvi köteteket, több száz érmet, levelezéseket, kiállítási szalagokat, ezüst billikomokat, festményeket, okleveleket, fényképeket, valamint több mint hetven porcelánkutyát is magában foglal.

A gyűjtemény történeti jelentősége

A „Corneliana Collectio Cynologica” alapjait 1946-ban fektette le Reményi K. András, a Magyar Nemzeti Múzeum archeozoológiai gyűjteményének egyik alapítója. A kollekció, mielőtt eltűnt volna, nemzetközi hírnévre tett szert. A British Múzeum és a New York-i Természettudományi Múzeum is próbálták megszerezni korábban. A második világháborút megelőzően a magyar kutyatörténet kutatása számos akadályba ütközött, mivel kevés tárgyi és írott forrás maradt fenn. A jelenlegi gyűjtemény nemcsak a magyar kutyafajták történetének megismeréséhez járul hozzá, hanem más történelmi és tudományos kutatási területek számára is értékes adatokat kínál.

További kutatási lehetőségeket is rejt magában

Az MNMKK-nak adományozott állattani gyűjtemény az Újrégészeti Gyűjtemény archeozoológiai részlegébe kerül. A kollekció közvetlen módon teszi lehetővé a hungarikumnak számító kutyafajták csonttani vizsgálatát. A darabokon végzett biometriai mérések segíthetnek a Kárpát-medencei történeti fajták típusainak jobb megértésében és a régészeti anyagban található analógiák feltérképezésében.

Az esetleges genetikai vizsgálatok eredményei mellett fontos szerepet kaphatnak az egyes kutyafajtákra vonatkozó írásos források, például krónikák és útleírások is. A gyűjtemény lehetőséget teremt arra, hogy szélesebb interdiszciplináris kutatás keretében, állatorvosokkal, történészekkel és más szakterületek képviselőivel együttműködve még alaposabban megismerhessük a történelmi kutyafajták szerepét.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...