Image by NoName_13 from Pixabay

Új szabályozás kutyák szállítására a MÁV balatoni vonatain

Június 26-tól új szabályozás lépett életbe a kutyák vonatokon történő szállításával kapcsolatban, amely megkönnyíti a kutyatulajdonosok számára az utazást a Balatonhoz közlekedő InterCity és expresszjáratokon.

A MÁV Zrt. bejelentése szerint már nincs szükség zárt dobozra, elegendő a szájkosár és a póráz használata. A jelenlegi szabályozás szerint a 20 kilogrammnál nem nehezebb kutyák szállítása a következő feltételekkel történhet:

  • Kutyajegy vagy kutyaországbérlet megvásárlásával.
  • Szájkosár és póráz használatával.

Korábban a helyjegyes járatokon a kutyák csak a kézipoggyász méreténél nem nagyobb zárt szállítóeszközben utazhattak. Az új szabályozás tesztjelleggel került bevezetésre az idei nyári szezonban, 2024. június 26. és szeptember 1. között.

Hogyan utazhatunk kutyával a balatoni vonatokon?

Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a balatoni vonatok 2. osztályán bármely utas magával vihet egy 20 kilogrammnál nem nehezebb kutyát az utastérbe, az alábbi feltételekkel:

  • Szájkosár és póráz használata kötelező.
  • A kutyának rendelkeznie kell kutyajeggyel vagy kutyaországbérlettel.
  • Az utasnak gondoskodnia kell arról, hogy a kutya ne zavarja a többi utast.
  • A kutyáról az utazás során sem a pórázt, sem a szájkosarat eltávolítani nem szabad, és a pórázt az utasnak a kezében kell tartania.
  • A kutya 1 évnél nem régebbi oltási igazolványát be kell mutatni.

Ha a kutyás utas közelében ülő utas kifogásolja az állat jelenlétét, a vasúttársaság új ülőhelyet biztosít a panasztevő utas számára, illetve a nem megfelelő ülőhelyről igazolást ad. A nagytestű, 20 kilogrammnál nehezebb kutyák továbbra is csak a nem helyjegyköteles vonatokon és azok peronján szállíthatók, az utastérbe nem vihetők be.

Az új szabályozás célja, hogy megkönnyítse a kutyatulajdonosok számára a vonatozást. A MÁV Zrt. várja az utasok észrevételeit, hogy a jövőben még kényelmesebbé tehesse a kutyás utazást a Balatonra közlekedő járatokon.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...