Az elefántok saját nevükön szólítják egymást

Egy új tanulmány szerint az elefántok olyan egyéni neveket használnak társaik hívására, amelyeket ők maguk találnak ki egymásnak

Delfinek és papagájok esetében már megfigyelték, hogy a fajukhoz tartozók hangját utánozva szólítják meg egymást. Most azonban a kutatók arra a felfedezésre jutottak, hogy az elefántok nem egymás hangját utánozzák, hanem egyedi neveket használnak egy-egy fajtársuk megszólítására.

A nemrégiben közzétett tanulmányban egy nemzetközi kutatócsoport mesterséges intelligencia segítségével elemezte két kenyai elefántcsorda hívásait. A kutatás „nemcsak azt mutatja, hogy az elefántok egyedenként sajátos hanglejtést használnak, hanem azt is, hogy felismerik a nekik címzett hívást, és reagálnak rá, míg a másoknak címzettet figyelmen kívül hagyják” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Michael Pardo.

A tanulmány részletei

A kutatók több mint 600 elefánt hívást rögzítettek, és egy számítógépes modell segítségével sikerült azonosítaniuk 119 egyedi elefántot. Az elefántok a hangok széles skáláját adják ki, a hangos trombitálástól a halk dübörgésig, amely olyan halk, hogy az emberi fül számára nem is hallható. Ezeket a hívásokat visszajátszották 17 elefántnak, hogy megfigyeljék reakcióikat. Az elefántok gyorsabban közeledtek a hangforráshoz és gyorsabban válaszoltak, amikor saját „nevüket” hallották, mint amikor más hívásokat hallottak. Ez a viselkedés megerősítette, hogy ezek a hívások valóban egyedi azonosítókat, „neveket” jelölnek.

Az elefántok kommunikációjuk során nem mindig használtak neveket. Amikor azonban neveket kiáltottak, az gyakran nagy távolságból történt, és sokszor akkor, amikor a felnőttek fiatal elefántokat szólítottak meg. A felnőttek gyakrabban használtak neveket, mint a borjak, ami arra utal, hogy évekbe telhet, amíg ezt a különleges képességet megtanulják. A leggyakoribb hívás „harmonikusan gazdag, alacsony frekvenciájú hang volt„. Amikor a kutatók lejátszottak egy olyan felvételt egy elefántnak, amelyen barátjuk vagy családtagjuk a nevét kiáltja, az állat pozitívan és energikusan reagált. Ugyanez az elefánt azonban sokkal kevésbé volt lelkes, amikor mások nevét játszották le.

A felfedezés jelentősége

Úgy tűnik tehát, hogy az elefánt és az ember az egyetlen ismert élőlény, amely „önkényes” neveket talál ki egymásnak, ahelyett, hogy csupán fajtársaik hangját másolná. Ez pedig azt is jelenti, hogy az elefántok rendelkeznek az absztrakt gondolkodás képességével. A kutatók remélik, hogy a jövőbeni vizsgálatok során megérthetik, milyen környezeti hatások késztették az elefántokat erre az adaptációra. Az ilyen típusú kommunikáció tanulmányozása nemcsak az elefántok viselkedésének mélyebb megértéséhez vezethet, hanem a faj megőrzésében is fontos szerepet játszhat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...