Szeretnéd, ha az autók jobban hasonlítanának a kutyákra?

Az autótervezés új irányvonala az úgynevezett intelligens vagy okos autók piaca. Ezek a gépjárművek már nemcsak arra képesek, hogy utasukat elvigyék A-ból B-be, hanem mindezt különleges, a vezetési élményt fokozó vagy éppen a közlekedésbiztonságot növelő funkciókkal teszik. A tolatóradar, az intelligens fényszórók, a sebességtartás, a gyalogosok érzékelése az úttesten és persze az önvezető autók már nem a jövő. De mi köze ennek a kutyákhoz? Miért gondolják úgy a fejlesztők, hogy az autók és a kutyák közti kapcsolat nem csak a közös utazásokban merül ki?

Intelligens autók érzelmi funkciókkal

Kutyabarát autókról hallottunk már. Ezekben olyan funkciókat találunk, amelyek könnyebbé teszik a kutyások életét és egyben biztonságosabbá az autós utakat a négylábúak számára. Az intelligens autók tervezői azonban érzelmi síkra szeretnék vetíteni az autónkkal való kapcsolatunkat, és itt jönnek a képbe a kutyák. Mi más lehetnek boldogabb, felhőtlenebb és stresszmentesebb, mint a kutyánkkal való kapcsolatunk? Ebből indulnak ki azok a tervezők, akik a gazdik és kutyáik viszonyát és a köztük lévő kapcsolatot, interakciókat és érzelmi kötődést vizsgálják.

Ennek a különleges kapcsolatnak a megértése révén szeretnének olyan fejlesztéseket implementálni az autókba, amelyektől remélik, hogy az autónkhoz kötődő viszonyunk is hasonló irányba változik majd.

Bár sokan kételkednek benne, hogy egy autó valaha is megközelítheti egy kutya szintjét, ha kötődésről vagy érzelmekről van szó, az úgynevezett „petmorphic” azaz „kedvencszerű” hozzáállás nem hamvában holt.

A kutatásban résztvevő gazdiknak egy sor, kutyájukkal kapcsolatos, kérdést tettek fel, amelyek nagy része arra irányult, hogy mik azok a jellemvonások és szokások, amelyeket a gazdik különösen kedvesnek találnak a kutyájukban. Például a gazdik úgy érezték, hogy különösen közel állnak a kutyájukhoz, amikor az a figyelmüket kéri vagy játszani szeretne. Az etetést, játékot követő hála/köszönet a kutyák részéről szintén melegséggel tölti el a legtöbb gazdi szívét. A kutatás eredményeinek fényében most már a tervezőkön a sor, hogy hogyan építik be a tanultakat a gépjárművekbe.

Lehet, hogy a jövőben az autónk kedvesen köszönetet mond majd tankolás vagy olajcsere után? Esetleg megértéssel fordul felénk, ha rossz napunk volt? Ez egyelőre még a jövő zenéje. A jelenlegi álláspont szerint olyan funkciókat érdemes elképzelnünk, amelyek a sofőrök hangulatára, fizikai szükségleteire reagálnak. Például, ha nem értünk egy funkciót vagy utasítást, akkor az intelligens autók részletesebben elmagyarázzák. Ha rossz napunk van és esik az eső, akkor ennek megfelelő zeneszámot kapcsolnak be, vagy ha érzékelik, hogy fárad a sofőr, automatikusan bekapcsolják a hűtést.


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark. Kép: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...