Saját KB bal
Saját KB jobb
Desserto

Kaktuszból készült anyag válthatja ki a divatiparban használt állati bőröket

Két mexikói fiatalembernek köszönhetően ma már tökéletes vegán bőrt lehet készíteni kaktuszból, mely teljes egészében kiválthatja az állati bőr használatát a divatiparban és egyéb területeken is.

A divatipar a világ második legszennyezőbb iparága, melynek egyik fontos területe az állati bőrök használata. Táskák, cipők, kiegészítők tömkelege készül állati bőrből, mely alapanyag a minőséget és tartósságot szimbolizálja. Elkezdődött ugyan egyfajta szemléletváltás az állati eredetű alapanyagokat illetően, de a bőr termékek gyártás és értékesítése semmilyen csökkenő tendenciát nem mutatott az elmúlt években.

A divatipar túlnyomó részt szarvasmarhák bőrét használja. A szarvasmarhák tartása és a bőr feldolgozása rengeteg víz és energia felhasználásával jár. A megmunkálás során olyan kemikáliákat használnak, mely egyértelműen szennyezi és károsítja a környeztet, a végtermék pedig nem lesz biológiai úton lebomló. A bőr tehát nagyban hozzájárul ahhoz a 100 millió tonna hulladékhoz, melyet a divatipar termel évente.

A műbőr nem megoldás

Az igazi bőr alternatívájaként ipari méretekben csak a műbőrt használják, mely a környezetre nézve nem sokkal jobb választás, mint a szarvasmarhák bőre. Igaz, hogy legalább nem állatokat használnak fel és ölnek meg értük, de a műbőr műanyagból készül kemikáliák felhasználásával, tehát erősen környezet szennyező. Másrészt ez az alapanyag nem rugalmas és nem szellőzik. Ez kényelmetlen viseletet eredményez, nem tudja felvenni a versenyt az állati  bőr tulajdonságaival.

Desserto

Két mexikói fiatalember, Adrián López Velarde és Marte Cázarez Adrien olyan alternatívát talált az állati bőrök helyettesítésére, mely nemcsak sokkal környezettudatosabb, de magában hordja az állati bőrök összes pozitív tulajdonságát. Adrián és Marte tudatosan kerestek megoldást az állati bőrök kiváltására, de nem volt könnyű rátalálni a tökéletes alternatívára.

Hosszas kutakodás és fejtörés után végül rájöttek, hogy a legjobb megoldás ott hever a lábuk előtt. Ez pedig nem más, mint a kaktusz. A kaktusz, mely számolatlanul növekszik Mexikó egész területén, nem igényel öntözést és még a bőrnek is jó, sőt még a szén-dioxidot is megköti. A kaktuszokat ráadásul nem kell kivágni ahhoz, hogy felhasználják őket, csak a leveleiket szedik le, melyeket a növény aztán újra növeszt. Az egész metszési folyamat olyan a kaktusznak, mint egy hajvágás, nem okoz kárt benne. Az öreg leveleket levágják, a fiatal hajtások pedig ettől még jobban fognak nőni.

Fotó: Desserto
Két év kutatás

Adrián az autóiparban dolgozott, Marte pedig a divatiparban. Miután felfedezték a kaktuszban rejlő lehetőségeket, mindketten otthagyták munkájukat és két éven keresztül fejlesztették a technológiát.  Befektetőket kerestek és üzleti terveket gyártottak. Mára tökéletesítették gyártási folyamatot, megtalálták a legjobb és legoptimálisabb módszert a kaktusz feldolgozására. A végleges folyamat úgy néz ki, hogy a levágott kaktusz leveleket összedarabolják és három napig száradni hagyják. Ezután szigorúan nem mérgező kemikáliák felhasználásával végleges formába öntik és tetszés szerinti színre festik.

Fotó: Desserto

A végeredmény pedig egy organikus, természetes úton lebomló és mégis tartós, jól feldolgozható és szép növényi eredetű műbőr.  Rugalmas, lélegző és akár 10 évig is tartja eredeti állapotát. Az ára pedig nagyjából ugyanannyi, mint az állati bőré.  A cég nem áll meg a kaktusz-bőr előállításánál, hamarosan saját maguk szeretnének gyártani táskákat, ruhákat, bútorokat és autó üléseket.  Bízunk benne, hogy a legnagyobb divatmárkák mihamarabb elkezdik használni a kaktusz-bőrt, ezzel pedig egy olyan trendet teremtenek, mely lassan de biztosan véget vet az állati bőrök használatának.

Nézzétek meg a Desserto bemutatkozó videóját:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Desserto.co.mx

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...