Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan sétáltassuk a gazdit? – Útmutató kutyáknak

Számos könyv, útmutató, beszámoló, tréning, tananyag és még sorolhatnánk… szól arról, hogyan sétáltassuk a kutyákat. Milyen gyakran, mennyi ideig, merre? Hagyjuk szaglászni vagy sem? Láb mellett vagy láb mögött jöjjön? Flexin vagy pórázon? Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket teszünk fel, mintha bármi is rajtunk múlna.

Hiszen a kutyák ezt is jobban tudják. Csak, mint általában, hagyják, hogy azt higgyük, mi vagyunk a főnökök. Ők mindeközben kidolgozták a gazdisétáltatáshoz szükséges tökéletes útmutató képregényt, mely kezdő kutyák számára is érthetően írja le a sétáltatás alapvető szerepét az ember életébe. Ilyesképpen:

„Az embereket meg kell sétáltatni. Olyanok, mint az állatkerti tigrisek. Szükségük van az ingerekre. Ha nem sétálnak rendszeresen, szomorúak lesznek. Csendesen belesüppednek a fotelba és formátlan hájpacnikká válnak. A mi dolgunk, hogy ezt megakadályozzuk.”

Az emberek számára vitathatatlan egészségvédelmi feladaton kívül a kutyáknak egyéb dolguk is van. Bár számunkra sokszor úgy tűnik,hogy a séta célja a kisdolog és a nagydolog elintézése, esetleg a testmozgás, már megint mellette vagyunk.

„A pisit csak lassan engedd ki, ne egyszerre az összeset. Egyszerre csak egy teáskanálnyi mennyiséget. Nem azért jöttél, hogy könnyíts magadon. Azért vagy itt, hogy kijelöld a területed. Azért vagy itt, hogy mindenkivel tudasd, ez itt a tiéd. A szarvasok, a mókusok, mind tudják meg, hogy te vagy itt a Sötét Nagyúr. A területedre lépni nem joguk, hanem megtiszteltetés. Ne foglalkozz azzal, hogy a háznál még mindig a macska az úr, és a szemébe sem mersz nézni, úgy iszkolsz el. A macska egy gyökér. Te vagy a Nagyúr. És ezt már mindenki tudja.”

A pisiliés mellett az útmutató tippeket ad a lehető legjobb kakiláshoz, de arra is kitér, hogyan egyen fel az eb gyorsan dolgokat a földről: „Fénysebességgel falatozz! Nyeld le, mielőtt megállíthatna!”

Bár kutyáink egy része valószínűleg már olvasta – a mieink biztosan! – számunkra sem megvetendő olvasmány az útmutató. Kacagásra ingerlő és kedves rajzok egészítik ki a szöveget. A sajnos egyelőre csak angol változatban elérhető képregény a The Oatmeal munkája, és IDE kattintva érhető el.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Oatmeal; Kép: Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/brown-short-coated-dog-on-macro-photograph-60913/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...