Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát könyvajánló – Frans de Waal: Elég okosak vagyunk, hogy értsük, milyen okosak az állatok?

Az ismert és elismert etológus és író, Frans de Waal 2016-ban megjelent könyve az Are We Smart Enough to Know How Smart Animals Are (magyar fordításban: Elég okosak vagyunk, hogy értsük, milyen okosak az állatok?) kapásból egyfajta kihívással állítja szembe az olvasót. Vajon elgondolkoztunk már azon, hogy az intelligencia is szubjektív? Hogy annak, hogy egy élőlény okos-e nem pusztán az a fokmérője, hogy kinek a nézőpontjából vizsgáljuk?

de waal
Frans de Waal – Forrás: wikipedia

Frans de Waal 1948-ban, Hollandiában született, de 1981 óta az Amerikai Egyesült Államokban él és dolgozik. PhD fokozatát etológiából az Utrechti Egyetemen szerezte, jelenleg az atlantai Emory Egyetemen tanít és kutat. Biológusként kutatási területe a főemlősök viselkedése, míg a főemlősök és az emberek viselkedésének összehasonlítása inkább íróként inspirálja. Számára semmi sem kézenfekvőbb, mint az emberi társadalmat az állati viselkedés szűrőjén keresztül vizsgálni, ahogy ezt a Chimpanzee Politics (kb. Csimpánzpolitika) című első kötetében is tette. A csimpánzok hatalomért folytatott mesterkedését, ármánykodását és smúzolását szemléletesen bemutató kötet a washingtoni Kongresszus olvasmánylistájára is felkerült.

Az Elég okosak vagyunk, hogy értsük, milyen okosak az állatok? – ban de Waal az állati értelem komplex és olykor megdöbbentő világát vizsgálja. Varjak, delfinek, papagájok, birkák, darazsak, denevérek és persze csimpánzok példáin keresztül mutatja be, milyen intelligensek valójában az állatok, és hogy az emberi faj mennyire alulbecsüli ezt az intelligenciát. A klasszikusként számon tartott kötetből megtudhatjuk, hogy a polipok is használnak eszközöket vagy éppen, hogy az elefántok nemük és nyelvük alapján osztályozzák az embereket.

de waal
Elég okosak vagyunk, hogy értsük, milyen okosak az állatok? – forrás: amazon.com

Mindenkinek ajánljuk, aki érdeklődéssel fordul az állatok felé, és szívesen vált perspektívát akár egy jó könyv erejéig, akár hosszabb távon.


Szerző: Szalay Adél
Forrás: https://www.amazon.com/Are-Smart-Enough-Know-Animals-ebook-dp-B016APOCRA/dp/B016APOCRA/ref=mt_other?_encoding=UTF8&me=&qid=; https://en.wikipedia.org/wiki/Frans_de_Waal
Képek: By The original uploader was Chowbok at English Wikipedia. – Transferred from en.wikipedia to Commons. Transfer was stated to be made by User:Alecs.y., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3015903; pexels.com – Pixabay.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...