Saját KB bal
Saját KB jobb

Okos kutya! Pontosan milyen okos is a kutyád?

7 tulajdonság - 7 különböző személyiség

A kutya – gazdi kapcsolat ösztönös. Ha azonban szeretnénk fejlődni, mélyíteni a kapcsolatunkat, ahhoz a kutyánk megismerésén keresztül vezet az út. Minden kutya más, nincs két egyforma személyiség. „Okos!” – mondjuk, ha ügyesen visszahozza a labdát, vagy teljesít egy feladatot. De mi van akkor, ha a mi kutyánk másban jó? Akkor nem „okos”?

Lássuk, pontosan „hogyan lehet okos” egy kutya!

Sokszor halljuk, hogy bizonyos kutyák okosak, egyes fajtákat „okos kutyaként” jellemeznek. A legújabb tanítási és képzési trendek azonban igyekeznek fellépni az előítéletek ellen, és az egyen-képzés helyett személyre szabott tanítási módszerekre helyezik a hangsúlyt, hogy minden kutya megmutathassa, miben jó.

Kutyaszemélyiség-típusok

Engedelmes – Az engedelmes kutya kezelhető, kellemes személyiség, aki szeret a kedvedben járni és megteszi, amit kérnek tőle. Sok gazdi vágyik engedelmes kutyára, akit boldoggá tesz, hogy lesheti a kívánságaikat. Az engedelmes kutyákkal könnyű együtt élni, sétálni és közösségi életet élni. Azok, akik jártasak a kutyák képzésében általában engedelmes kutyákat képeznek.

Tanítható – A tanítható kutyák nagyon emberközpontúak, kíváncsiak és alig várják, hogy új dolgokat tanulhassanak. Általában könnyen motiválhatóak pozitív megerősítéssel és jutalomfalatokkal. A tanítható kutyák képesek hosszú ideig koncentrálni és figyelni. Gyakorlás közben nem zökkennek ki és könnyen tanulnak új trükköket. Ők a sztereotip „okos” kutyák.

Érzékeny – Az érzékeny kutyákra a gyengéd figyelmeztetések, helytelenítés is hat. Ha felkiáltasz, hogy „jaj, ne!”, mert kifutott a tej, arra is azonnal abbahagyja, amit éppen csinál. Az érzékeny kutyák szenvedik meg legjobban a büntetést, mivel más kutyáknál érzékenyebben reagálnak rá. Náluk nem működik a pórázrántás vagy a kiabálás – az ő esetükben ezek drasztikus módszerek.

Bombabiztos – Ez a jelző nem igényel sok magyarázatot: egy bombabiztos kutyát az sem zökkenti ki, ha mellette bomba robban. Ezek a kutyák rendkívül stabilak és türelmesek. Elviselik a tolakodó kölyköket, a síró kisbabát, a tűzijátékra pedig meg sem rezzennek. A bombabiztos kutyák nem jönnek ki a béketűrésből és nagyon toleránsak.

Bolondos – A bolondos kutyák kicsattannak az energiától, nem izgatják magukat semmin, és úgy tűnik, hogy állandóan mosolyognak. Fel-alá rohangálnak és élvezik a pillanatot. Különösen akkor vannak elemükben, ha társaságban lehetnek.

Kitartó – Egy kitartó kutya nem adja fel egykönnyen, és ha egyszer valamibe belekezd, nehéz róla leterelni. A kitartó kutyák közül sokan rendkívül jó problémamegoldó képességgel rendelkeznek, hiszen mindaddig próbálkoznak, amíg el nem érik a céljukat. Egy kitartó kutya órákig elvan egy jutalomfalattal töltött játékkal, de ha nem jó irányba van terelve az energiája, hatalmas pusztítást végezhet a kertben.

Barátságos – A barátságos kutyák kedvelik a társaságot, szeretik a testi közelséget. Ők a bújós kutyák, akik akkor érzik jól magukat, ha legalább egy ponton érintkezhetnek a számukra kedves egyénekkel vagy állatokkal. Erős kötődést alakítanak ki, a barátságaik életre szólnak. A barátságos kutyák sokszor a kutyákat nem kedvelőkhöz is közel tudnak kerülni, kedvességük és gyengédségük megnyitja a szíveket.

A Te kutyád milyen?

Mindezen tulajdonságok jellemezhetik a kutyák intelligenciáját és személyiségét, és egyik sem kevésbé jó vagy kevésbé „okos”, mint a másik. Fontos, hogy megismerjük a kutyánk személyiségét, hiszen így könnyebben megtalálhatjuk felé a megfelelő utat, akár tanításról, akár a szabadidőnk közös eltöltéséről legyen szó.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark – https://thebark.com/content/7-ways-describe-dogs-smarts; Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...