Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyások mentették meg egy férfi életét Budapesten

Csak a szerencsének és a bátor kutyatulajdonosoknak köszönhető, hogy a férfi életben maradt, aki egy kutyafuttatón esett össze. Leállt a szíve, így újra kellett éleszteni, de mivel a gazdik azonnal segítettek, a mentősöknek is volt esélye visszahozni őt az életbe.

 

– Példás összefogásnak köszönheti életét az a férfi, aki holtan esett össze egy budapesti kutyafuttatóban az esti órákban – írta meg oldalán az Országos Mentőszolgálat.

Szerencsére a kutyát sétáltatók hamar észrevették a sötétben fekvő fiatalt és azonnal értesítették a mentőket. Ez azonban önmagában nem lett volna elég, hogy életét megmentsék, így a mentésirányító utasításai alapján, rövid betegvizsgálat után azonnal megkezdték az újraélesztést, amíg a mentők a helyszínre nem érkeztek.

A felelős kutyatartók közül sokan alapvetően egészen máshogy állnak hozzá a különböző vészhelyzetekhez, sérülésekhez, hiszen állandóan ott van mellettük egy olyan társ, aki biztonságáért felelősséget vállaltak. A kutyák életük során számos sebesülést szereznek, többször produkálnak olyan helyzeteket, hogy a gazdiknak azonnal reagálni kell – akár életeket mentve. Így a fiatalembernek különösen szerencséje volt, hogy talpraesett, bátor kutyások találtak rá.

Mégis: a bajba jutott férfi fiatalkora ellenére olyan súlyos állapotban volt, hogy a kiérkező mentők emelt szinten folytatták a megkezdett újraélesztést és sokáig, csaknem egy órán keresztül küzdöttek a férfi életéért, ami végül sikerre vezetett.

Az ellátáshoz hamar csatlakozott egy környéken lakó intenzív szakorvos doktornő is, akit a Szív City életmentő mobil applikáció riasztott a helyszínre.


Mi az a Szív City?

A Szív City egy virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai készek megmenteni a keringésleállás (a hirtelen szívmegállás) köztéri áldozatait. A Szív City app letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéséhez. Évente 25.000 ilyen eset adódik országszerte, és a túlélés esélye percenként 7-10%-kal csökken. Életbevágó jelentőségű, hogy az újraélesztés mielőbb megkezdődjék!


– Az időben megkezdett nyomásoknak köszönhetően stabil állapotban szállíthatták bajtársaink kórházba a férfit, akit spontán légzéssel adtak át az intenzív osztályon. Mielőbbi felépülést kívánunk! A mentésben résztvevőknek pedig gratulálunk! – írták a Mentőszolgálat dolgozói, ezzel elismerve a civilek hatalmas tettét. Egyelőre nem tudni, mi okozhatta a férfi rosszullétét, és állapotáról sincs bővebb információ, de reméljük, mielőbb felépül.

A kutyajogosítványt szorgalmazók között egyöntetű nézet az, hogy a kutyatartáshoz szükség van egy alapvető tudásra az egészség és életmentés terén, hogy a váratlan helyzetekben megfelelően tudjanak reagálni. Úgy látszik, ez a fajta talpraesettség az élet többi területén is kifizetődő lehet.

 

Sosem tudni, az ismeretek mikor válhatnak a hétköznapokban is hasznossá:

Mit tegyünk, ha kutyánk nem kap levegőt?

Kutyajogosítvány – illene végre bevezetni?

Ismered kutyád egészséges értékeit?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Országos Mentőszolgálat, Szív City
A fotók illusztrációk!

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...