Saját KB bal
Saját KB jobb

Jótékonykodásra használják életük legnagyobb kalandját a magyarok

Szigetvári Eszter és Őry István tavaly decemberben tudták meg az örömhírt, hogy ők képviselhetik Magyarországot a Fjällräven Polar szervezte amatőr kutyaszános expedíción az Északi-sarkon. A 330 kilométeres túra nemrég ért véget, a két kalandor pedig azokra is gondolt az úton, akik kevésbé szerencsések: teljesítményükkel ritka beteg gyerekeknek és családjaiknak gyűjtöttek adományokat – írta meg az életforma.hu

300 kilométer jeges pusztaság. Több mint 100 magasan képzett szánhúzó kutya. És egy csoport hétköznapi ember: ez a Fjällräven Polar expedíció. 5 napos csodálatos kalandtúra. Eszter és István volt a két szerencsés, aki kijutott a nem mindennapi expedícióra. Ráadásul korábban egyikük sem állt kutyaszánon.

„Gyermekkori álmom vált valóra. Fantasztikus érzés, hihetetlen, hogy itt lehettem!” – meséli Szigetvári Eszter. – „Még nem nagyon találom a szavakat, hihetetlen volt, hogy milyen kevés tárgy elég lehet a boldogsághoz. Nagyon sok mindent tanultunk a túléléshez, napról-napra gyakorlottabb sátorépítővé váltunk. Az utolsó éjszakát -24 fokban töltöttük el, de azt már a szabad ég alatt. Az volt a Fjällräven Polar 21 éves történetnek leghidegebb éjszakája.”

A hatalmas kaland mellett Eszter és István másokra is gondolt: a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége számára szerveztek gyűjtést, minden megtett kilométerüket jelképes örökbefogadásra kínálták, hogy így gyűjtsenek adományokat a ritka beteget segítő Mentőöv Információs vonalnak.

„A Mentőöv Információs Központ önkéntese vagyok” – meséli István – „ez a telefonos segélyvonal ritka betegséggel élő gyerekeknek, felnőtteknek és családjaiknak segít. Az elmúlt években számtalan olyan esettel találkoztam, ahol különösen kis esetszámú betegségben szenvedő emberek bolyongtak az egészségügy és a szociális rendszer útvesztőiben és nem igazán számíthattak senkire, nem kaptak sehonnan információt, csak a Mentőöv Információs központra számíthattak. Így amikor megtudtam, hogy az Északi sarkkörre mehetek és a semmi közepén bolyonghatok majd, rögtön megszületett az ötlet: a túrámmal szeretném felhívni az emberek figyelmét a „ritkák” mostoha helyzetére. Hálás vagyok, hogy ebben a tervemben Eszter is mellém állt. Nagyon jó volt, hogy nap végén, amikor fáradtan feküdtünk a sátrunkban, elő tudtuk venni a támogatói zászlót, és a biztató üzeneteket olvasva új erőt kaptunk a következő napra!”

Hiába van vége a kalandnak, hála Eszternek és Istvánnak, a gyűjtés még folyik, az eredmény már a 350 ezer forintot is meghaladta. A kampány adománygyűjtő honlapján (http://kalandorok.rirosz.hu) bárki megteheti a felajánlását – olvashatjuk az életforma.hu oldalán.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Az Iditarod magyar versenyzője kénytelen volt feladni az idei versenyt

Eszter korábbi versenytársa is keményen küzdött, hogy kijusson

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: életforma.hu
Fotók: www.outdoorphotographymagazine.co.uk, irorszagimagyarok.eu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...