Saját KB bal
Saját KB jobb

Elhunyt Szikra, a profi tűzvizsgáló kutya

Január 6-án talált végső nyugodalmat Szikra, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mentőkutyás Szolgálatának egyik tűzvizsgáló négylábúja. Egy profi kedvenccel kevesebb a Földön, egy angyallal több odafent.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapjára került fel a hír.

„Ismét elhagyott minket egy kolléga, aki ha nem is két lábon, de négy lábon tíz éven keresztül rendíthetetlenül  ült a sziréna alatt, és várta, hogy segíthessen. Profilja szerint tűzvizsgáló kutya volt, sorban a második a Mentőkutyás Szolgálat megalakulása óta. Feladata a titkok megfejtése, az emberi szem vagy orr számára sokszor láthatatlan jelek megtalálása és jelzése volt. Keresett benzint, gázolajat, alkoholt, mindent, ami szándékos tűzokozásra alkalmas anyag volt. Számtalan esetben nyújtott nélkülözhetetlen segítséget a tűzoltóság tűzvizsgálóinak, amikor kiégett autók, lakások, házak felderítését végezték. Szikra igazi profi volt, sose kellett könyörögni neki, hogy végezze a feladatát, éjjel kettőkor is lelkesen ugrott autóba és indult egy újabb feladat felé. Munkája díja egy finom falat vagy egy labda volt, no meg persze egy kis simogatás, amit mindig nagyra értékelt.

Még kölyökként, nyolc hetesen került a szolgálat vezetőjéhez, Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlóshoz, aki otthonában nevelte fel, de az első perctől fogva szolgálatba is elkísérte. Már az alomban, teszteléskor megmutatta kivételes ösztönös szaglási, keresési képességeit. Kiképzése egy éves koráig tartott, ekkor  kezdte meg munkáját önállóan, beköltözve a laktanyába. Minden kollégát elfogadott, az idegenekkel kedves, de közömbös volt, szeretett a feladatra, a keresésre koncentrálni, ösztönös tehetség volt. 

Szabadidejében, kedvenc programja közé tartozott a sétálás, úszás és a labda után rohangálás, mindezeknek köszönhetően nagyon jó kondícióval rendelkezett.

Szikra egy éve nyugdíjba vonult, így a stafétát Kabos, a szintén drótszőrű magyar vizsla vette át tőle.  Szikra 2017.január 6-án aludt el örökre.”

Az alábbi videóval búcsúzunk tőle, és fantasztikus munkájától. Nyugodj békében, Szikra.

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás és fotók: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...