Saját KB bal
Saját KB jobb

Idősek segítik értelmi sérültek kutyás terápiás képzését

Számos kutatás számol be arról, hogy a lélek ápolása elengedhetetlen feladat a fizikai gyógyulás érdekében. Az Olajág Otthonokban immár évek óta tart kutyaterápiás foglalkozásokat a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület. Az intézmény az Idősek Világnapja apropóján 100 ezer forint adománnyal segítette az egyesületet. 

„Két évvel ezelőtt, hagyományteremtő céllal indítottuk el társadalmi felelősségvállalási programunkat, amelynek keretében minden évben, a világnap kapcsán adományt adunk egy kiválasztott szervezet részére. Korábban az Országos Mentőszolgálatot és a SOTE I.sz. Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinika Onkológiai Osztályát támogattuk. Idén a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesületre esett a választásunk” – magyarázta Dr. Szirmai Viktor, az Olajág Otthonok főigazgatója.

Köztudott, hogy a kutyás terápia pozitív hatással bír az idős, akár demenciával élő emberekre. Az Olajág Otthonok terápiás foglalkozásaiba engedett betekintést az ünnepélyes adományátadás utáni kutyaterápia-bemutató.

„A kutya jelenléte javítja az életminőséget: oldja a magányt, az elszigeteltséget, indirekt módon az emberek egymás közti interakcióját segíti. A terápia karban tartja az idős ember szellemi, fizikai és lelki állapotát, nő az egyéni aktivitás minősége és mennyisége. A kutya jelenléte érzelmeket indít el, illetve vezet le, emlékeket hívhat elő” – mondta József Gabriella elnökhelyettes, terápiás foglalkozást vezető szakember.


Forrás: flickr

Kutyaterápiás program segíti az értelmi sérültek oktatását

Az Olajágtól kapott adományt a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület egy olyan kutyaterápiás program kivitelezésére fordítja, amelybe a több mint 100 éves múltra visszatekintő Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskolában tanuló enyhe értelmi sérülteket illetve autistákat vonnak be.

„Iskolánk az elmúlt évtizedek alatt az ország egyik legnagyobb kertészeti szakképző intézményévé vált. Fontos küldetésünk, hogy sajátos nevelési igényű hallgatók számára is biztosítsuk a tanulás és egyben a későbbi munka lehetőségét” – mondta el Soós Andrea, az iskola volt intézményvezető helyettese.

A kutyaterápiás programot napokon belül indítják az iskolában.

Az Olajág Otthonokról

Az Olajág Otthonok a legnagyobb magyarországi magán idősotthon-fenntartó, évente egyre több idős dönt úgy, hogy beköltözik öt otthona valamelyikébe. Az otthon önálló életvitelt támogató környezettel várja azokat az időseket, akik a biztonság mellett fontosnak tartják a nyugdíjas évek teljes értékű megélését a háztartási munkák terhe nélkül. Demenciával élők ellátására szakosodott, illetve fokozott ápolási gondozási részlegei pedig akadálymentesített környezetben, napi 24 órás ellátással, szakmailag felkészült egészségügyi szakemberekkel várják azokat az időseket, akik állapotuk miatt átmenetileg, vagy élethosszig fokozottabb ellátásra szorulnak. További információt az Olajág Otthonokról itt találsz.

 

És ami még érdekes lehet:

Bodza, a vásárhelyi terápiás kutya utat nyit a sérült gyerekekhez

Szorongás? A megoldás: kutya

 

 

(kutyabarát.hu)

Fotók forrása: Pata és Mancs Egyesület

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...