Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyák, mint olimpiai kabalafigurák

Holnap kezdődnek Brazíliában, Rio de Janeiro városában a XXXI. Nyári Olimpiai Játékok. Az olimpiák kabalafiguráinak történetében pedig több kutyával is találkozhatunk.

A nyári olimpiák történetében az 1932. évi los angelesi játékokhoz köthető az első kabalafigura. Ő egy hús-vér kutyus volt és Smoky névre hallgatott. A kis fekete terrier egyszerűen besétált az olimpiai faluba, az atléták pedig azonnal befogadták és nem hivatalos kabalaként megtartották.


olympics.time.com

A nyári olimpiák első hivatalos kabalafigurája pedig Waldi, a csíkos testű bajor tacskó volt. Ő az 1972-es, Münchenben megrendezett játékok megrajzolt kabalája volt, akit Otto Aicher grafikus egy valódi négylábúról, Cherie von Birkenhof-ról mintázott.


wikipedia

A tacskó az atléták jellemző tulajdonságait jelképezte: állóképesség, kitartás, gyorsaság. Ezen az olimpián a maratoni futás útvonala is tacskót formázott.


wikipedia

Az 1992-es, barcelonai olimpián mutatkozott be Cobi, a Javier Marical tervező által megálmodott pireneusi hegyikutya. A kutyus felismerését kicsit nehezítette az avantgárd ábrázolási mód, így a fogadtatás sem volt egyöntetűen pozitív.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

forrás: MTI
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...