A NAV szolgálati kutyái félmilliárd forintnyi illegális árura bukkantak az idén

Az adóhatóság kötelékében jelenleg harmincöt kutya teljesít szolgálatot, a képzett állatok az utóbbi időben egyre többször szagoltak ki jogsértést. Az ebek 2014-ben nagyjából ezer alkalommal találtak dohányt vagy kábítószert, tavaly viszont már 1500 környékére emelkedett az esetszám. A kutyák idén is számos alkalommal vettek részt bevetéseken, a négylábúak a 2016-os ügyekben félmilliárd forintnyi jogsértő árura bukkantak.

Évről évre számottevő mennyiségű illegális szállítmányra akadnak rá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szolgálati kutyái. Mint azt a hatóságtól a Magyar Idők megtudta, 2014-ben 931 esetben találtak cigarettát, dohányt vagy kábítószert a négylábúak, tavaly viszont már majdnem 1500 alkalommal jutottak főszerephez az ebek. Ezek után idén három hónap alatt további félezer ügy megoldását segítették az állatok.

A 2016-os esetek ráadásul jelentős tételek voltak: a NAV kutyái 17 kilogramm marihuánát, tíz kilogramm ecstasy tablettát és négy kilogramm amfetamint szagoltak ki – a bódító anyagok feketepiaci értéke a 135 millió forintot is túllépte. Emellett a szolgálati ebek más illegális anyagok vagy jogsértő szállítmányok felderítéséből is kivették a részüket, ezek együttes értéke 330 millió forint körül mozgott. Az év elején így félmilliárdos értéket vont ki a NAV az illegális szférából a kutyák közreműködésével.


Forrás: Mirkó István

A hatóságnál – mint azt a szervezettől a Magyar Idők megtudta – jelenleg 35 kutya teljesít szolgálatot. Az állatok fiatalnak nevezhetők: háromévesnél általában idősebbek ugyan, de a többség még nem érte el a nyolc évet. A NAV négylábúi főként német juhászok vagy a fajta valamilyen keverékei.

Az ebek egyébként – feladataik alapján – két nagyobb csoportot alkotnak.
Egyik részük kereső teendőket lát el, ezek az állatok cigaretta vagy drog kiszagolására alkalmasak, de több eb úgynevezett duál képzettségű, vagyis mind a két típusú illegális anyagot megtalálja. A másik csoportot a járőrkutyák adják, ezek a négylábúak a NAV járőreinek intézkedésekor, így például igazoltatás idején tehetnek jó szolgálatot.
A jogi előírások alapján a járőrkutya – ellenállás esetén – akár kényszerítő tényezőként is bevethető. Ezeken túl a hatóságnak van nyomkövető kutyája is, az állat – adott terepen – személyek felkutatásában segíthet, de ha kell, megtalálja az érintettek eldobált tárgyait is.

A hatóságnál felhívták a figyelmet arra, hogy a szolgálati kutyák szinte naponta vesznek részt felderítéseken, fokozott ellenőrzésen, emellett rendszeresen segítik a járőrök munkáját, időnként pedig bemutatókon is szerepelnek. Azt, hogy az ebek alkalmasak-e feladataik ellátására, rendszeresen ellenőrizik.
Az állatok képzését a NAV Bevetési Igazgatóságának Kutyavezető-képző Központja végzi. A létesítményben egyszerre akár húsz kutya – és ugyanennyi kutyavezető szakember – elhelyezésére és képzésére is lehetőség van. Fontos tényező mindezeken túl az is, hogy az ebek a mindennapokat – mondhatni – családi körben töltik: a szolgálati kutya ugyanis állandóan a kutyavezetővel van.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: Magyr Idők (Jakubász Tamás), indexkép: MTI Fotó: Balázs Attila
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...