Posztumusz kitüntetés a 9 életet megmentő újfundlandinak

Whizz nem nevezhető átlagos kutyának. Vízimentőként dolgozott, és 9 ember valamint 1 kutya életét mentette meg aktív évei alatt. Az újfundlandi 12 éves korában halt meg, de nem mindennapi teljesítményét most posztumusz díjjal tüntették ki Nagy-Britanniában.

A PDSA Érdemrend díjat azok a kutyák nyerhetik el, akik valamilyen kiemelkedő dolgot tesznek gazdájukért, vagy a szélesebb társadalomért. A megtisztelő díjat Whizz unokatestvére, Tizz és a mentőkutya gazdája vehette át.

A Bristolban élő Toni Curtis egyike volt azoknak, akiknek az életét az újfundlandi megmentette, miután 2011-ben egy asztmás roham tört rá úszás közben. „Gyakorlott úszó vagyok, szeretek kimerészkedni a mély vízbe. Az asztmás roham váratlanul tört rám, nem kaptam levegőt, és rájöttem mennyire egyedül vagyok. Biztos voltam abban, hogy senki sem láthat, és pánikba estem. A következő, amire emlékszem, hogy valaki fojtott hangon azt mondja, kapaszkodjon a kutyába. Mire feleszméltem, Whizz már vissza is úszott velem a mentőcsónakba. Megmentette az életemet, amiért örökre adósa maradtam” – emlékezett vissza Toni a történetre.

A gazdi, David Pugh természetesen nagyon büszke kutyájára. „Egymillióból csak egy ilyen kutya születik. Vigasztalhatatlan vagyok, hogy már nincs velem, és nem vehette át személyesen a díját” – mondta. „Whizz rendkívüli tehetség volt, imádott dolgozni” – tette hozzá a gazdi.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: mashable.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...