Segítő kutyák a természetvédők szolgálatában

Segítő kutyák, ahogyan a legtöbben gondolunk rájuk: vakvezető, kábítószer-kereső, mentőkutyák. Róluk mindenki hallott már, azonban a természetvédelem kapcsán fel sem merül sokakban, hogy itt is bevethetőek ezek a képzett kutyák. Sőt, az ürülékkereső kutyák nagy része korábban menhelyi kutya volt, olyan hiperaktív ebek ők, akikben „túlbuzog” a munkavágy.

A természetvédelmi kutyakiképző programot, úttörő vállalkozásként dr. Samuel Wasser igazgató (Center for Conservation Biology and Conservation Canines Program) még 1997-ben indította útjára. A kiindulás a kábítószer-kereső kutyák képzésének módszere volt, melyet némileg átalakítva, módosítva használnak ezeknek a kutyáknak a képzésére. A kutyákat arra tanítják meg, hogy megtalálják a különböző védett és veszélyeztetett fajok nyomát, elsősorban az állatok ürülékét. Az összegyűjtött minták aztán sok mindenről árulkodnak a kutatók számára, például lehetővé válik a fajok gyakoriságának megállapítása, területi eloszlásuk, de az egészségi állapotra vonatkozóan is nyújtanak információkat.

Ezek a jól képzett kutyák nagy területen dolgoznak, képesek egyszerre több fajtól származó minták megtalálására is, és ezt akár többször is meg tudják ismételni.

A hagyományos módszerekkel szemben (rádiós nyakörvek, kamerák, csapdák, szőrminták) az ürülékkereső kutyák általi mintavétel sokkal pontosabb, így kevésbé torzítja az eredményeket. Ilyen hatalmas mennyiségű megbízható információ begyűjtésére ennyire rövid idő alatt nem is létezik más módszer, ezért a kutyák munkája különösen fontos és rendkívül értékes.

A programban részt vevő kutyák szárazföldi és tengeri veszélyeztetett fajok széles skálájával találkoztak már szerte a világon (pl. tigris, medve, farkas, kardszárnyú delfin, óriástatu, foltos bagoly).

Erre a munkára a kifejezetten magas energiájú kutyák a legalkalmasabbak, akik a legtöbb gazdának előbb, vagy utóbb „csak nyűgöt” jelentenek, és az esetek nagy részében a menhelyekre kerülnek. Így a programban részt vevő legtöbb ebet a menhelyekről hozzák, és kínálnak számukra új, boldog életet. A kutyák egész nap szívesen dolgoznak, élvezik a hegy-, és sziklamászást, a kidőlt fákon való átugrálást, a bukdácsolást a mély hóban, és a fárasztó, kemény munkájukért cserébe csak egy labdát és egy kis játékot kérnek.

Az alábbi videóban megismerkedhetünk ezekkel a mentett kutyusokkal, akik ezentúl a védett fajok megmentéséért dolgoznak.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: conservationbiology.uw.edu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...