Egy kutyát sem lehet elaltatni a láncrendelet miatt

Megszólalt az állatorvosok legfőbb szakmai szervezete a láncon tartás kérdésében: a kamara határozottan kimondta, hogy a saját gazdájának kérésére sem lehet elaltatni kutyát a megváltozott jogszabály miatt – tudta meg a HVG.hu. Ha egy állattartó ezért fordulna az állatorvoshoz, akkor annak javasolnia kell, hogy álljon el ettől a szándékától – szól a kedden nyilvánosságra hozott állásfoglalás.

Amennyiben egy állattartó a láncon tartás nemrég megváltozott szabályaira hivatkozva kéri a kutyájának euthanáziáját, akkor az állatorvos minden esetben javasolja, hogy álljon el ettől, mert „ez önmagában nem lehet elegendő ok és indok egy egészséges állat életének kioltására” – olvasható a Magyar Állatorvosi Kamara kedden nyilvánosságra hozott állásfoglalásában. A szakmai szervezet így hivatalosan is megszólalt a január elején indult vitában, ami azért alakult ki, mert sokan félreértették a január 1-től hatályos jogszabályváltozást.

Ahogy arról múlt heti cikkünkben beszámoltunk, az állatvédők azt tapasztalták, hogy hirtelen több lett a sorsára hagyott, korábban valószínűleg láncon tartott kutya, illetve észrevehetően több, ránézésre fiatal és egészséges eb tetemét adták le az egyik helyi gyepmesteri telepen. Vagyis attól tartottak, hogy sokan a büntetéstől tartva inkább megszabadulnak az állatuktól, ha azt nem tarthatják láncon – miközben a rendelet csak az állandó láncon tartást tiltja.

A Magyar Állatorvosi Kamara elnöke, Gönczi Gábor már korábban azt mondta a HVG.hu-nak: elképzelhetetlen, hogy ezért altassanak el életképes, problémamentes állatokat a kollégáik. Mivel azonban „kiélezett hiedelmekkel, reakciókkal és médiamegjelenésekkel” találkoztak, jobbnak látták hivatalos állásfoglalásban tisztázni a jogi hátteret, és egyértelművé tenni minden tagjuk számára, hogy a láncrendelet miatt nem lehet egyetlen állatot sem elaltatni. Az állatvédelmi törvény idevágó szakaszát idézik, ami egyértelmű: „az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad” – vagyis a folyamatos láncon tartás tilalma az állatorvosok szerint sem számít annak.

Forrás: HVG.hu – Fotó: MTI / Krizsán Csaba

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...