Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyád is lehet depressziós, ezek a leggyakoribb okok

A kutyák ugyanúgy átélnek hangulatingadozásokat, traumákat és negatív érzelmeket, mint az emberek, de náluk ez általában rövid ideig tart és egy közelmúltbeli eseményhez köthető.

Már az is okozhat rossz kedvet egy kutyánál, ha nem találkozik a játszótársaival a futin, vagy ha családjába új tag érkezik és ő háttérbe kerül. Mindannyian hallottunk már gyászoló kutyákról, akik gazdájuk elvesztését követően életkedvüket is elvesztették, személyiségük láthatóan megváltozott. A menhelyen élő állatok riadt és szomorú szemeiről ne is beszéljünk.

A klinikai depresszió diagnosztizálására még embereknél sincs olyan vizsgálat, mely egyértelműen azonosítja a betegséget így nehéz különbséget tenni a depresszió és a depressziós viselkedés között. Kutyáknál jellemzően az utóbbiról beszélhetünk.

Mivel a kutyák nem tudják elmondani nekünk, hogy mi bántja őket, így ha levertséget, rossz kedvet vagy hangulatváltozást veszünk észre a viselkedésén és állatorvos segítségével kizártuk a fizikai betegség lehetőségét, vizsgáljuk meg a kis lelkét is az alábbi lista segítségével.

Az 5 leggyakoribb ok, mely depressziót okozhat kutyáknál

1. Testmozgás hiánya

A kutyák mozgásigénye fajtától és kortól függően nagyon eltérő, ezért minden gazdinak fel kell tudnia mérni saját kutyáinak igényeit, amit a legtöbb gazdi sajnos rosszul ítél meg. Az elegendő testmozgáshoz hozzátartozik a szaglászás is, mely mentálisan stimulálja az agyat, így egy séta sokkal többet jelent egy kutyának annál, minthogy elfáradnak az izmai.

2. Az emberi interakció hiánya

A kutyáknak szükségük van arra, hogy időt töltsenek gazdájukkal, kommunikáljanak egymással és erősítsék a kapcsolatukat. Fontos, hogy adjunk a kutyának feladatot, majd jutalmazzuk a megoldásért. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni: séta közben láb mellett megállás, leülés, egy kis apportírozás, behívás.  Ezen kívül találjatok időt minden nap egy kis hasvakarásra, összebújásra is.

3. Büntetés

Azok a kutyák, akik a nem kívánatos magatartás miatt büntetést kapnak ahelyett, hogy a kívánatos viselkedésért jutalmat kapnának nagy eséllyel elveszítik a kapcsolatot gazdájukkal. Depresszív viselkedést vehetnek fel, mert tehetetlennek érzik magukat, csak azt tudják mi a rossz, de azt nem, hogy mi a jó viselkedés.  Nagyon fontos tehát a pozitív megerősítés ahhoz, hogy kutyád megőrizze mentális egészségét és szoros kötelék alakuljon ki köztetek.

4. A gazdi depressziós

Kutyáink elképesztő módon képesek érzékelni a hangulatunkat, lelki állapotunkat. Testbeszédünk, mozgásunk, hangunk is sokat elárul számukra a hogylétünkről, de képesek kiszagolni is a rosszkedvet. A kutyák félelmetesen empatikusak, így ne csodálkozz azon, hogy ha te rosszkedvű vagy, ő is az lesz.

5. A gazdi vagy egy négylábú társ elvesztése

Kutatók úgy vélik, hogy a kutyák ugyanolyan érzelmeket élnek meg, mint az emberek. Ilyen a gyász, félelem, düh, boldogság, szomorúság.  Egy társ, barát vagy a gazdi elvesztése a kutyák többségénél bizony okoz hangulati és feldolgozási problémákat. Ne hagyjuk őket magukra ezekkel az érzésekkel.

A felelős kutyatartáshoz nemcsak a fizikai igények kielégítése, hanem a mentális egészség megőrzése is hozzátartozik. Figyeljünk rájuk!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets.mercola.com

Fotó: pexels

Kapcsolódó cikkek

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...