Saját KB bal
Saját KB jobb

Zzzzzz …. támadnak a szúnyogok!

Fontos tudnivalók, megelőzendő problémák.

A szúnyogok

A szúnyogok, melyek világszerte számos vírus, mikroorganizmus és féreg átvitelében játszanak szerepet, nemcsak a kutyákban, hanem az emberben is veszélyes betegségeket okozhatnak. A szúnyogok közvetítik a mediterrán országokban oly gyakori, de már hazánkban is előforduló szívférget és a bőrférget is. A lepkeszúnyogok, melyek jelenlétét hazai vizsgálatok is igazolták a halálos kimenetelű, emberre és kutyára is veszélyes leishmania kórokozóját terjeszthetik. A hazánkban élő közel 50 szúnyogfaj közül az igazi- és a lepkeszúnyogok jelentőségüket tekintve a legfontosabbak a különféle betegségek kórokozóinak kutyára történő átvitelében. Gyakoriságuk miatt az igazi szúnyogok közül a Culex fajok érdemelnek említést.

szívférgesség

Biológia

A lepkeszúnyogok a rovarok Diptera rendjébe és Nematocera alrendjébe tartoznak. Európában a lepkeszúnyogok a Phlebotomus nembe tartoznak, az amerikai kontinensen pedig a Lutzomyia nembe. Mindkét faj fontos vektora a Leishmania parazitáknak.

A lepkeszúnyogok mindkét ivarának egyedei cukoroldatokkal táplálkoznak, de a nőstényeknek vérre van szükségük a peték termeléséhez. A lárvák a petékből való kikelés után négy lárvaállapoton keresztül fejlődnek. Szerves anyagokban gazdag talajban élnek és bábozódnak be. A kifejlett nőstények huszonnégy óránként vért szívnak a gazda-szervezetekből. Éjszakai vérszívók, meleg napokon, napfénytől távol, viszonylag hűvös, párás helyeken pihennek, mint pl. pincékben, istállókban, repedésekben vagy rágcsálók által lakott fészkekben, üregekben. Amint egy lehetséges gazdaszervezet, kutya vagy bármilyen más emlős kerül az útjukba, szőrhiányos területeket keresnek a fejen: elsősorban a pofa, a szem és a száj környékén. Hasonlóan más vérszívó rovarokhoz, a lepkeszúnyog nyála véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású értágító fehérjéket és enzimeket tartalmaz. A nyál ezen összetevői fontos szerepet játszanak a parazitás fertőzés kórokozóinak átadásában. A lepkeszúnyogok gyorsan táplálkoznak, amint a gazdaszervezet bőréből elegendő vért szívnak, az elfogyasztott vért szinte azonnal a középbelükbe juttatják.

Megelőzni egy cseppet egyszerűbb! Védje Ön is kutyáját a szívférgesség ellen!

A szúnyogok által terjesztett paraziták közül fontosak a dirofiláriák

A szívféreg a kutya szívében és a tüdő nagyobb ereiben él, akár 10-30 cm hosszúságot is elérheti. Ez a parazita a kutya életét fenyegető kártékony élősködő. Dél-Európában és Amerikában is rendkívül elterjedt. Nyaralás előtt, a májusi-júniusi időszakban valamint a külföldi utazásokat megelőzően egy hónappal mindenképpen javasolt, hogy a felelős állattartó gazdi konzultáljon állatorvosával a szűrővizsgálatokról és a megelőző szívféreg féreglárva ellenes kezelésről valamint a szúnyogot elriasztó, a vérszívást megakadályozó termék használatáról.

A szívféreghez fejlődéstanilag közelálló bőrféreg lárváját szintén szúnyogok terjesztik. A bőrféreg a bőralatti kötőszövetben és az izompólyában fejlődik ki. Kártétele nem jelentős, de a bőrben jellegzetes csomók kialakulását eredményezi. Sajnos mi emberek is megfertőződhetünk bőrféreggel. Találtak már kutyából származó bőrférget emberi szemhéjban és a genitáliák bőralatti kötőszövetében is. Védje családja és kutyája egészségét és használjon szúnyogellenes/szúnyogriasztó készítményeket!

Használjon Advantix spot-on-t kutyáján nemcsak a kullancsok és a bolha, de a szúnyogok és a lepkeszúnyogok csípései ellen is!

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...