Házi készítésű kutyakekszek a sütés-főzés nagyasszonyától, Martha Stewarttól
Aki nem ismeri Martha Stewartot, az valamilyen szuperképességgel rendelkezik, amely megvédi a főzős műsoroktól. Martha az amerikai konyhashow-k megkerülhetetlen ikonja, akinek a receptjeivel háziasszonyok milliói nyűgözték már le a férjeiket, a családjukat és a vendégeket – na és persze a kutyákat! Lássunk hát neki!
Hozzávalók:
(kb. 50 db kekszre elegendő)
140 g finomliszt
38 g gabonacsíra
38 g sörélesztő (bioboltban kapható)
1 tk. só
1 ½ ek. repceolaj (napraforgó olajjal helyettesíthető)
120 ml csirke alaplé
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Egy közepes keverőtálban keverjük össze a lisztet, a gabonacsírát, a sörélesztőt és a sót.
- Öntsük az olajat egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a csirkealaplé negyedét, aztán a lisztes keverék harmadát, majd megint az alapléből és aztán a lisztes keverékből, és így tovább. Közben kevergessük, amíg egyenletes, csomómentes masszát kapunk.
- Helyezzük a tésztát lisztezett munkafelületre és nyújtsuk 1 cm vastagra. Kutyacsont formájú szaggatóval szaggassuk ki a sütiket. (Kisebb kutyáknak kisebb, nagyobb kutyáknak nagyobb sütiket készítsünk.)
- A kiszaggatott kekszeket keksznyomdával díszíthetjük.
- Tegyük a kekszeket sütőpapírral borított tepsire, majd süssük őket 10 percig. Majd vegyük ki őket, kenjük be csirkealaplével, forgassuk meg a kekszeket a sütőpapíron és süssük még 10 percig őket.
- A sütési idő végén kapcsoljuk le a sütőt, de a kekszeket hagyjuk bent, amíg teljesen kiszáradnak (kb. 1 óra).
- Kihűlés után fogyasztható. A kész kutyakekszeket tároljuk sütis-dobozban vagy légmentesen záródó műanyag edényben.