Saját KB bal
Saját KB jobb

Tavaszi szeszélyek, avagy milyen veszélyek leselkednek kutyáinkra tavasszal?

Tavasszal éled a természet, virágba borul a táj, csicseregnek a madarak. Mégis, mi rossz történhet?

Tavaszi nagytakarítás

Sok takarító- és fertőtlenítőszer veszélyes lehet a négylábúakra. Olyan összetevőket is tartalmazhatnak, amelyek, bár valószínűleg hatékonyan és gyorsan távolítják el a szennyeződéseket, de allergiás, gyulladásos vagy mérgezéses reakciókat okozhatnak embereknek és állatoknak egyaránt. Amelyik szerre rá van írva, hogy gyermekektől elzárva tárolandó, azzal jobb, ha kutyáink sem érintkeznek. Kerüljük a háztartásban a maró, lúgos és egyéb agresszív szereket, helyettük használjunk inkább kíméletes, organikus tisztítószereket. Ecettel és szódabikarbónával rengeteg vegyszert helyettesíthetünk.

kutyabarat kutyabarát

A kertben

Tavasszal gyakran használunk kemikáliákat, hogy virágoskertünk vagy épp a pázsit gyorsabb növekedésnek induljon és a legszebb formáját hozza. A gyomirtók, permetszerek, rovarölőszerek, növényi tápoldatok és társaik azonban lenyelve mérgezők lehetnek a kutyákra is! A rovarcsapdákban és csigacsapdákban használt csalétekkel is vigyázzunk, nehogy a kutya (vagy a szomszéd macska, esetleg a kertünkben lakó süni) hozzáférjen. A természet védelmében inkább kerüljük a vegyszerek használatát a kertben, és a természet lakóinak kedvezőbb életkörülményeket biztosítva teremtsünk egy kis édent az udvarunkban, ez a kutyánk számára is biztonságosabb és élvezetesebb is.

kutyabarat kutyabarát

A szabadban

Egyre több időt töltünk a friss levegőn, a természetben. Ha a telet inkább mormota-üzemmódban töltöttük, lassan fogjunk bele az edzésbe, fokozatosan szoktassuk kutyánkat (és magunkat is) a hosszabb sétákhoz, túrákhoz vagy az intenzívebb futáshoz. A természet ébredésével a kutyák külső élősködői, a kullancsok, bolhák és a szúnyogok is aktivizálódnak. Időben kezdjük meg a védekezést! Figyeljünk a toklászokra: ezek az apró, hegyes végű növényi darabkák (az egérárpa szétesett kalászának darabja) belefúródhatnak a kutya bőrébe, bekerülhetnek az orrán vagy a fülén keresztül is a testébe, ahol komoly problémát okozhatnak. Májustól fokozottan figyeljünk, ne sétáljunk olyan területen, ahol gyakori a toklász és nézzük át a kutyát minden séta után.

kutyabarat kutyabarát

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

Forrás: The Bark
3 Spring Safety Tips for Dog People/Claudia Kawczynska
Clean Green/Tom McNulty

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...