Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan hatnak az érzelmeink a kutyánkra, hogyan óvjuk kedvenceinket a negatív érzelmek káros hatásaitól?

Biztosan Ti is voltatok már úgy, hogy találkoztatok valakivel, akinek nagyon rossz vagy épp nagyon jó hangulata volt, és ez pillanatok alatt átragadt rátok is. Ahogyan mi, emberek képesek vagyunk átvenni egymás érzelmeit, hangulatait, úgy a kutyáink, emocionális lényekként erre még inkább képesek. Egy szoros kutya-gazdi kapcsolatban a kutyák érzékelik a gazdájuk aktuális hangulatát, legyen az jó, vagy rossz, és ugyanúgy átragad rájuk is, mint ránk az embertársainké.

Ugyanakkor a kutyáink nem tudnak racionalizálni, azaz nem tudják magukat kivonni mondjuk egy rossz hangulat, szorongás vagy kétségbeesés hatásai alól, ezért nekünk kell figyelnünk arra, hogy ha rossz napunk van, idegesek vagyunk vagy nagy stressz ér minket, akkor enyhítsük a rájuk nehezedő érzelmi terhelést.

kutyabarat kutyabarát

Kövesd az alábbi tanácsokat, hogy enyhítsd a saját rossz közérzeted és kedvencedet mielőbb kivonhasd a negatív érzelmek hatása alól!

1. Sétáljatok egy nagyot a szabadban!

Mindenki tudja, hogy a testmozgás endorfint szabadít fel a szervezetben és segít levezetni a stresszt. Kapd fel a pórázt, és irány a legközelebbi erdő vagy park! A séta segít kitisztítani a fejed, és talán a nyomasztó gondolatok, problémák is enyhülnek. Mellesleg, a kutyád boldog szaladgálása biztosan felvidít.

2. Vedd számba kutyád vicces szokásaid, nézd meg a mókás képeiteket, videóitokat!

Ha arra gondolok, milyen cukin helyezkedik el este a kutyám a takaró alatt, hogyan túrja ki először az orrával a takarót, hogy aztán fenékkel tolasson be a puha kis fészekbe, rögtön mosolygok. Vagy mondjuk amikor a helyemre fekszik, és úgy csinál, mintha nem lenne ott… Biztosan a Te kutyádnak is vannak mókás szokásai, amik megnevettetnek. Vedd elő ezeket az emlékeket egy borús napon, és nevess! Vészhelyzetben ott vannak a kiskutyás videók a youtube-on.

kutyabarat kutyabarát

3. Beszélj a kutyádhoz, mondd el neki mi a helyzet, és dicsérd meg, hogy milyen ügyes, jó kutya!

Lehet, hogy bolondnak néznek, de az ember beszéddel tudja magát legjobban kifejezni, és a kutyák általában pontosan értik, hogy miről van szó. Ha beszélsz a problémáról segít, hogy oldódjon benned a stressz vagy megoldást találj egy nyomasztó kérdésre. Kutyád jó hallgatóság, dicsérd meg és értékeld, hogy melletted áll.

4. Játsszatok egy nagyot!

Vedd elő a kedvenc játékát és játsszatok együtt. A sétához hasonlóan a játék is felszabadít, jókedvre deríti a kutyákat és a jó hangulatuk rád is átragad majd.

kutyabarat kutyabarát

5. Relaxálj, jógázz, alkalmazz masszázst!

Néhány nagy lélegzet és nyújtógyakorlat oldja a felgyülemlett feszültséget. Pár jógagyakorlattal megnyugtathatod magad, és figyeld meg, hamarosan kutyád is melléd telepszik majd a matracra. Masszírozd át a kézfejeidet, a nyakadat és a vállaidat, és ne feledkezz meg kutyusodról sem. A kutyák is értékelik a masszázs kényeztető és nyugtató hatását, a monoton mozdulatok pedig megnyugtatnak és ellazítanak mindkettőtöket.

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

Fotók: @flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...