Saját KB bal
Saját KB jobb

A kókuszolaj jótékony hatása kutyánk szervezetére

Nagyon sokan ismerjük és használjuk otthon a kókuszolajat, más néven kókuszzsírt, mely a kókuszpálma húsának megszárításából és kisajtolásából nyert zsiradék.  A trópusi világban már régóta használják és értékelik jótékony hatásait.

Azt viszont kevesen tudják, hogy milyen nagyszerű és hasznos táplálék kiegészítő lehet kutyánknak, milyen sok jótékonyt hatást fejt ki az ő szervezetükre is.

Kapril sav tartalmának köszönhetően véd a baktériumok és gombák ellen, a benne található laurinsav pedig az emésztést segíti. Ezek az összetevők nagyon jó hatással vannak a bőr és szőr egészségére valamint egyéb Omega 3 tartalmú olajakkal kombinálva (pl. halolaj) kiválóan hatnak gyulladásos folyamatokra is.

Vigyázni kell viszont az adagolásra, mert a kókuszolaj nagyon magas kalória tartalmú, ezért ha nagy dózisban adjuk, hamar elhízás lehet a vége.

A kókuszolaj az agyi működést is támogatja, ezért segíthet például idősebb kutyáknál a kezdődő demencia tüneteinek enyhítésében.  Ez a hatás az olaj közepes láncú trigliceridjeinek (MCT) köszönhető. Egy 2010-es tanulmány szerint, melyet a The British Journal of Nutrition c. folyóiratban  tettek közzé kutatók, az MCT-t tartalmazó táplálék kiegészítők jelentősen javították idős beagle kutyák agyi működését.

kutyabarat kutyabarát

Ezen kívül még egy sor jótékony hatása van:

  • segít az ekcémás, viszkető bőr tüneteinek enyhítésében
  • nyugtatja a sebeket, vágásokat, rovarcsípéseket
  • csökkenti a kellemetlen szagot
  • laurinsav tartalmának köszönhetően segít a bolhák távoltartásában
  • csökkenti a gombás fertőzéseket
  • fokozza a tápanyag felszívódását és segíti az emésztést
  • kennel köhögés esetén gyorsítja a gyógyulást
  • csökkenti a cukorbetegség és szívbetegség kockázatát
  • ízületi problémák esetén növeli a mozgékonyságot

A kókuszolajat közvetlenül alkalmazhatod a viszkető bőrön, horzsolásokon, sebeken. Az AKC (American Kennel Club) ajánlás szerint pedig naponta 5 testsúlykilogrammonként  ¼ teáskanállal adhatsz az ételéhez.

Mielőtt elkezded alkalmazni a kókuszolajat, kérd ki állatorvosod véleményét is.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: petfoodfacts.mercola.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...