Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyagyász – létezik ilyen?

Számtalan történet kering a kutyák hűségéről és akár évekig tartó bánatáról társuk, gazdájuk elvesztésekor. Sokan emberi érzelemnek tartják a gyászt, amelyre kutyáink nem képesek. Bemutatunk pár példát – mindenki döntse el maga. 

 

Még 2014-ben aludt el örökre Beni, a XVI. kerület leghíresebb kutyája. Beni volt a kerület számára a hűség mintaképe. 12 évig várta vissza halott gazdáját. A lakók kérésére örökbe fogadta a kerületi önkormányzat, és emléket állított dombormű formájában a „Beni a hűséges eb” címet viselő alkotással. Hűségéért cserébe nem maradt egyedül halálában sem, mellette voltak a búcsúzás perceiben, kutyások – kicsik és nagyok – vele voltak, hogy érezze, nincs egyedül.


Beni

Dr. Kubinyi Enikő, etológus szerint nehéz a kutyák érzelmeit vizsgálni, mert nem látunk a fejükbe. Ritkán következtethetünk egészen pontosan arra, mit érez vagy gondol egy kutya. De azt feltételezzük, hogy az egyszerűbb érzelmeket és néhány összetettebbet ők is érzik, és ide tartozik a gyász is.

„Az állatok is gyászolnak, köztük a kutyák is. Összezavarhatja őket, és szorongást, félelmet kelthet bennük, ha eltűnik az életükből olyasvalaki, akihez kötődtek, akivel sok időt töltöttek együtt. De velünk ellentétben nem tudnak olyasvalakit – például háborús áldozatokat – gyászolni, akiket nem is ismertek, és biztos nem erősíti fel a fájdalmukat egy évforduló. Ha ilyenkor is szomorúnak látjuk őket, az csak azért lehet, mert a kutyák érzelmileg könnyen szinkronizálódnak a gazdájukkal.

Akárcsak az embereknek, a gyászoló kutyáknak is segít, ha érzik, hogy mellettük állunk, támogatjuk őket. Szánjunk egy kis időt a kedvenc tevékenységükre, kínáljuk őket finomságokkal, hátha ez átbillenti őket a szomorúságon. De ha ez nem megy, akkor se hagyjuk őket egyedül, kapjanak elegendő simogatást, kedves szót.”

Statisztika

1996-ban az amerikai ASPCA, látva, hogy mennyire foglalkoztatja az embereket az állatok gyásza (Amerikában az emberek 62%-a tart valamilyen kisállatot), és elindította a Társállatok Gyászprojektje nevű tanulmányát. Ebben megvizsgálták azt is, hogyan gyászolnak kutyák. A felmérés kimutatta, hogy a kutyák 36%-a kevesebbet evett, miután elveszítette egy kutyatársát, 11%-uk pedig egyáltalán nem evett. 63%-uk szokatlanul csendes vagy hangos lett, és több mint, 50%-uk még ragaszkodóbban viselkedett a gazdájával. A felmérés szerint a bánat okozta viselkedésváltozás nagy része 1-6 hónapon belül megszűnik.

Híresen hű ebek

Talán az egyik legrégebbi kutyagyász história Skóciából való. Greyfriars Bobby egy skye terrier volt. Kettesben élt gazdájával, aki minden szerdán elvitte magával az edinburghi vásárba. Pontban egy órakor mindig elmentek ebédelni ugyanabba a vendéglőbe, ahol Bobby kapott egy-két finom falatot. Bobby gazdája 1858-an meghalt. A greyfriarsi templomkertben temették el, ahova kutyákat nem engedtek be, ennek ellenére Bobby a temetési menettel tartott. Pár nappal később a vendéglős megdöbbenve tapasztalta, hogy Bobby a szokott időben ismét megjelent a szokott helyén. A vendéglős megsajnálta, adott neki enni. Ettől kezdve a kutya mindennap megjelent az ennivalóért. A vendéglős egy nap követte a távozó kutyát, és azt látta, hogy átbújik a temető kerítésén, és egyenest a gazdája sírjára fekszik. Később kiderült, hogy Bobby egész nap a síron fekszik, és csak akkor hagyja el, amikor enni megy. 14 éven keresztül őrizte a sírt, mikor 1872. január 14-én követte gazdáját. Ott temették el őt is. A vendéglő előtti kutat egy kutya szobra díszíti, róla mintázták.

Közelmúlt története Jon Tumilson tengerészgyalogos esete. Jon Tumilson többedmagával egy amerikai helikopter fedélzetén vesztette életét Afganisztánban, amikor egy rakéta eltalálta gépüket. A katona holttestét az Egyesült Államokba szállították. A gyászszertartást Iowa államban tartották, ahová az elhunyt katona családtagjai mellett Jon kutyája, Sólyomszem is elment. A labrador retriever ismételten példázta a sírig tartó kutyahűséget, a ceremónia alatt végig vigyázta elhunyt gazdája koporsóját.

Capitán megható története 2005-ben kezdődött, amikor Miguel Guzmán egy német juhászkutyát vásárolt. Különleges volt a kettőjük kapcsolata. 2006. március 24-én Miguel távozott az élők sorából. A kutya azóta is Miguelt keresi. Miguel felesége és fia már többször próbálták hazavinni a kutyát, de hiába. Az mindig elszökik otthonról, és mindig ugyanott találnak rá, a gazdáját várva.

Forrás és képek: wikipedia, pexels.com, MTI

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...