Száraz kutyatáp – extrudált vagy nem extrudált, ez itt a kérdés!
Mi is az az extrudálás, hogyan kapcsolódik a kutyaeledelekhez és miért fontos ez az egész?
Kezdjük az elején!
Az extrudálás tulajdonképpen egy olyan ipari folyamat, mely rendkívül népszerű az állateledel gyártás során. A legtöbb száraz kutyaeledel extrudálással készül, ugyanis ezzel az eljárással alacsony nedvességtartalmú, sokáig eltartható terméket lehet előállítani.
A folyamat nagy vonalakban a következő:
A receptúra alapján az előre összekevert alapanyagok masszája, az extruderben rendkívül magas hőmérsékleten és magas nyomáson préselődik, majd egy szűk nyíláson át távozik a szerkezetből. A massza hőmérséklete a folyamat során akár 120-200 Celsius fokra is felmelegedhet.
Miközben távozik az extruderből, víztartalma az alacsonyabb nyomáson felforr, így nagyon könnyű, habos állagú termék keletkezik.
A húsfehérjék hőkezelése elősegíti azok emészthetőségét; ugyanis az emésztő enzimek számára a hőkezelt, denaturált fehérje jobban hozzáférhető. Az extrudálás eljárása megkívánja a magas hőmérséklet alkalmazását, ám ez az extrém hőkezelés hatással van bizonyos vitaminokra és a fehérjéket alkotó aminosavakra is. 100 Celsius fok felett bizonyos esszenciális, kéntartalmú aminosavak elbomlanak, mint például a metionin. Ezek az aminosavak számos, fontos szerepet töltenek be a szervezetben. Az előbb említett metionin a szőrzet megújulásában játszik fontos szerepet, hiánya pedig bőrproblémákhoz, szőrhulláshoz vagy a szőr minőségének romlásához vezethet.
Manapság már számos, más, tápanyag kímélő eljárás létezik, mely egészségesebb megoldást jelent kutyánk számára. A nagyon magas hőmérsékleten történő gyártás nem kedvez az alapanyagok ásványi anyag és vitamin tartalmának, így ezek utólagos, szintetikus pótlása nem mindig ideális megoldás.
A tudatos táplálkozás korában mi magunk is odafigyelünk arra, hogy milyen eljárással készült ételeket teszünk a kosarunkba, ne legyen ez másképp akkor sem, ha kutyánk vacsorájáról van szó.
Honnan tudjuk, hogy az otthoni kutya eledelünk extrudált-e vagy sem?
Tegyünk belőle egy keveset egy üvegpohárba és öntsük fel vízzel.
Ha lebeg a víz tetején, mint egy kis tutaj, már jó eséllyel indul. Ha sokáig állni hagyjuk “tutajunkat” azt is észre fogjuk venni, hogy kb. 2 óra elteltével rohamtempóban szívják meg magukat a porózus kis krokettek. Ekkor már szinte biztos, hogy extrudált, és pontosan így duzzadnak meg kutyusunk gyomrában is.
A PLATINUM más; nem lebeg és nem is duzzad meg. A kulcs, az alapanyagok -friss hús és minőségi szénhidrátok- alacsony hőmérsékleten, 95 Celsius fokon történő párolása, mely hozzáadott víz nélkül, a hús saját levében történik, kiegészítőink, mint páldául a zöldkagyló por, a hidegen sajtolt lazacolaj, különböző gyógynövények és vitaminok pedig csak szobahőmérsékleten kerülnek hozzáadásra. A PLATINUM különbség ebből a kivételes és egyedi gyártási eljárásból fakad, mely teljes egészében extrudáció mentes. A természetességre törekszünk, így kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy az összetevők magas, természetes vitamin és ásványianyag tartalma maximálisan megmaradjon a kész termékben is.
Mi az eredmény?
Puha-száraztáp szemek, melyek magas nedvességtartalma a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, saját húslének köszönhetően. Nincs többé puffadás és gyomor bántalom!
Könnyű emészthetőség, optimális hasznosíthatóság, magas tápérték, hús illat és hús íz.
Győződjön meg Ön is a Platinum nyújtotta előnyökről!
(x)
(X)
(Kutyabarát.hu)