Saját KB bal
Saját KB jobb

Alvási zavarok kutyáknál

Egy átlagos felnőtt kutya naponta 12-14 órát alszik kombinálva a nappali és az éjszakai időszakot. Mint az embereknél, úgy az ebeknél is hatással van az alvás az általános egészségre, ezért fontos, hogy ismerjük a normális és a kóros állapotok közti különbséget.

Az alvási zavarokkal küzdő kutyák gyakran sírnak vagy felébrednek az éjszaka folyamán, nappal pedig lassabbá válhatnak, zavartnak tűnhetnek a normális feladatok elvégzése során. Mivel az alváshiány a stressz hormonok emelkedését okozhatja, az alvászavarokkal küzdő kutyák agresszívebbé válhatnak, vagy más viselkedési problémák is kialakulhatnak. Emellett az alváshiány gyengítheti az állat immunrendszerét, növelve a fertőzés kockázatát. Négy gyakori típusú alvászavar létezik.

Narkolepszia

A narkolepszia olyan idegrendszeri alvászavar, amely elsősorban a fiatal kutyákat érinti. Ezt általában egy genetikai rendellenesség okozza, amely a hipokretin nevű vegyi anyag abnormálisan alacsony szintjéhez vezet, ez segít alapvetően az éberség fenntartásában és a normális alvási szokásokban.

Néha az ok ismeretlen, a narkolepsziás kutya egyszerűen hirtelen összeesik és elalszik, általában izgalom vagy fizikai aktivitás (például evés, játék, családtagok üdvözlése stb.) során. A külső ingerek, például a hangos zajok felébreszthetik.

A narkolepszia nem életveszélyes vagy fájdalmas, de bizonyos helyzetekben okozhat sérülést. Nem gyógyítható, de kezelhető azáltal, hogy azonosítjuk és minimalizáljuk a kiváltó eseményeket. Megnyugtató szavakkal és simogatással csökkenthetjük az epizód hosszát.

Inszomnia

Az álmatlanság ritka a kutyáknál, és általában egy másik egészségügyi problémával jár együtt. Fájdalmak (például ízületi gyulladás vagy sérülés), viszketés (például bolhák) vagy gyakori vizelés (például vesebetegség vagy cukorbetegség) is okozhatja. A szorongás, a stressz és a felgyülemlett energia is vezethet álmatlansághoz. Az idősebb állatoknál a kognitív diszfunkció, amelyet az agy sorvadása okoz, szintén megzavarhatja a normál alvási szokásokat. Ha ilyet tapasztalunk, forduljunk állatorvoshoz. Megoldás lehet a gyógyszeres kezelés vagy az akkupunktúra. Az álmatlanság enyhítésére irányuló egyéb stratégiák közé tartozik a napi fizikai aktivitás növelése, az alvóhely kényelmesebbé tétele, valamint az aromaterápia levendula és kamilla használatával az alvóhelyen.

Alvási apnoe

Az alvási apnoe általában ritka a kutyáknál. Azonban gyakori az elhízott ebek és a lapos orrú fajták, mint az angol bulldogok, a boston terrierek és a mopszok körében. Az alvási apnoe során a túlzott belső zsír vagy a rendellenes légzőszervi anatómia miatt átmenetileg összeomolhat a légzés, beszűkülhetnek a légutak, ami 10-20 másodpercig is eltart. Az egyik gyakori jele a hangos, krónikus horkolás. A kezelési lehetőségek közé tartozik a testsúlycsökkentés az elhízott kutyáknál, valamint a műtét és a párásítók. A kezeletlen alvási apnoe életveszélyes lehet. Ha kutyánk hangosan horkol és folyamatosan felébred az éjszaka folyamán, vigyük orvoshoz mihamarabb.

REM viselkedési rendellenesség

Ha kutyánk állandóan úgy alszik, mintha mókust kergetne álmában, előfordulhat, hogy ún. REM viselkedési zavarban szenved, amely extrém fizikai aktivitást okoz alvás közben. Egyes kutyák esetében ez a tevékenység olyan súlyos lehet, hogy akár nekiszaladnak a falnak vagy megtámadnak bizonyos tárgyakat.

A gyógyszeres kezelés csökkentheti a fizikai aktivitást alvás közben.

 

Cikkajánló:

A nők jobban alszanak kutyájukkal, mint saját párjukkal

Szobatisztaság

Ezért ne használj soha emberi fogkrémet kutyád fogaira

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: petmd
Fotók: pexels, pixabay, pxhere
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...