Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért bámul bennünket kutyánk, miközben kakil?

Észrevetted már valaha, hogy kutyád tágra nyílt szemekkel bámul téged, miközben nagy dolgát végzi? Nagyon gyakori látvány, hogy amint megtalálták a megfelelő helyet a wc-zésre, akárhogy is helyezkedjenek közben, de egy idő után a gazdit kezdik bámulni. Vajon miért?

Sarkalatosnak nem mondható kérdés, mindenesetre érdekes jelenség, így volt, aki feltette magának a kérdést és utána járt, mi pedig megosztjuk veletek az ő tapasztalatait.

A titok a sebezhetőség

A legtöbb szakértő egyetért a kérdésben: kakilás közben sebezhetőnek érzik magukat a kutyák, valószínűleg bennünket tartanak szemmel, hogy biztosak legyenek benne: meg tudjuk védeni őket, ha valami történne.

kakiló kutya

– A székelő póz egy fajta kiszolgáltatott helyzet kutyáinknak – írta meg a témában a kutya viselkedés szakértő, Mary Friedman. – Alapvetően a sebezhetőség érzését őseiktől hozzák: a farkastól, akinek magának kell élelmet szereznie, és saját magát kell megvédenie bármilyen helyzetben. Úgy gondolom, a kutyák szeretnének biztosak lenni benne, hogy áll mögöttük valaki, amíg bizonyos ideig visszajön a kiszolgáltatottság érzése. –

kakiló kutya

Dr. Kathryn Primm állatorvos ugyanezt az elvet vallja. – Ha kutyánk ebben az időben bennünket figyel, az valószínűleg azért van, mert figyeli a testbeszédünket, amitől elvárja, hogy jelezzük neki, ha félni vagy menekülni van oka. Emellett azt is ellenőrzi, hogy megvédjük-e, ha a szükség úgy hozza. –

kakiló kutya

Egy másik lehetséges magyarázatot a szobatisztaság tanításának folyamatában kell keresni: mivel a legtöbb gazdi látványosan megdicsérte, megjutalmazta anno kedvencét, ha sikeresen végezte a szabadban a dolgát, így lehet, hogy a székelés alatt már a jutalmat lesik.

kutya

A harmadik lehetőség, hogy zavaró a gazdi jelenléte ebben a privát folyamatban, így kutyánk ellenőrzi, hogy egyedül végezhesse, amit kell.

Ez aranyos, de felelősségteljes is

Kutyáink kiszolgáltatottságának nagy részét természetesen mi, emberek okoztuk, ezért kötelességünk minden pillanatban felelősséget vállalni biztonságukért. Így, a megfelelően szeretnénk cselekedni, tartsuk észben, hogy sok kutya bizonytalanul érzi magát kakilás közben. Ne hagyjuk magára, ne lásson bennünket elmenni, mert meginoghat a belénk vetett bizalma. Maradjunk nyugodtak, kerüljük a hirtelen mozdulatokat, hiszen megszakíthatjuk az ürítési folyamatát azzal, ha megrémisztjük és menekülésre késztetjük, ami később székrekedéshez vagy ürítési szorongáshoz vezethet.

kutya

Ha érdekelt a téma, ha nem, ha néz a kutyád, miközben kakil, ha nem, az ürüléket soha ne hagyd magatok után, mert kutyás és nem kutyás egyszerre fog nézni téged, és biztosan nem olyan kedvesen, ahogy kedvenced teszi!

További bűzös kérdések:

Székrekedés kutyáinknál – tünetek és teendők

Amelyik kutya szeret kutya kakit enni, az a frisset szereti

Az új kutyakaki szégyen térkép felkeltette az Egyesült Királyság felsővezetésének érdeklődését

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: buzzfeed
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...