Saját KB bal
Saját KB jobb

10 tanács, amit egy jó gazdi adhatna egy rossz szülőnek

Gazdiként megszoktuk a kéretlen tanácsokat, ahogy sokan szülőként is. Valahogy a másik mindig jobban el tudná rendezni az életünket, nehézségeinket. A tapasztalt gazdik azonban valóban tudnának pár hasznos javaslattal előállni az igazán rossz szülők felé. Mondunk párat.

 1. Pórázon kellene tartanod

A kutyám jól viselkedik a séták alatt. Bár kellőképpen fegyelmezett, hogy ne legyen mindig pórázon, a jelenleg érvényben lévő törvények miatt kötelező azon tartanom mások biztonsága érdekében. Pár fékevesztett gyerek azonban lehet szabadon, és rombolhat, amennyit akar. Néha egy gyerek póráz-rendelet indokoltabb lenne, mint a kutyáké.

2. Gondoltál már rá, hogy változtass az étrendjén?

Számos gyerek cukros finomságokon, gyorsételeken és üdítőkön él. Nemcsak az egészségüknek ártanak vele, de a magatartására is erősen hat – negatívan. Az isten szerelmére, adj már neki egy kis zöldséget és válogatott összetételű, minőségi ételt, amit a kutyám kap!

3. Erre a problémára vannak ám képzési lehetőségek!

Amikor egy kutya rossz viselkedést vesz fel, az ebneveldék, a különböző képzési módszerek segítségével egy idő után elérhető a kívánt viselkedés. Biztosan van a gyerekek – és a szüleik részére is van valami hasonló, hogy ne viselkedjenek ördögfiókaként.

4. Még mindig küzdötök a helyben maradással?

A kutyám kiválóan tud ülni és helyben maradni. Az volt az első feladat, amit elsajátított. A gyereked meghallja a parancsszót, és hétfelé szalad? Használjatok juralomfalatot, már így is jócskán lekésett ennek a fontos tudásnak az elsajátításáról…

5. Próbáltál már egy puhább szájkosarat?

Rengeteg ember panaszkodik a kutyák ugatására. Ami azonban olykor a gyerekek száján kijön, azért minimum zajszennyezési bírság járna. Ha már hallottál gyereket 10 percen keresztül feltenni a Miért kérdést, akkor tudni fogod, hogy minden szülő zsebében lapulnia kellene egy puhább kivitelű szájkosárnak. Ami egyébként harapás ellen is véd.

6. A szocializáció megoldaná ezt…

A kölyökkutyák hamar megtanulják a korai szocializációnak köszönhetően, hogy viselkedjenek emberek és más kutyák társaságában. Talán az ember gyerek is profitálhatna ilyen nevelésből – és a társadalom nemkülönben. És nem! A televízió nem egy szocializációs eszköz.

7. Elvihetnéd néha egy kis teljes karbantartásra

Ápolás – körömvágás – fürdő: kutyáink rendszeresen átesnek ezen. Ha olykor a gyereket is elvinnéd egy teljes polírozásra, nem hagyna annyi lekváros tenyér nyomot a frissen meszelt falon és még az illata is jobb lenne.

8. Próbáltad már a szobakennelt?

A kutyáknak fontos és hasznos segédeszköz. Egy hely, ahol kifújhatják magukat, ahol biztonságban érezhetik magukat. Nem mondom, hogy zárd szobakennelbe a gyereked, de egy biztonságos, nyugodt helyre nekik is szükségük van néha – és persze azért nem baj, ha zárható, hogy ne tudjanak kiszökni és még több bajt okozni.

9. Tartsd frissen a mikrochipje adatait

Egy gondos gazdi mindig figyel arra, hogy kutyái adatai frissen és pontosan szerepeljenek a rendszerben. Hiszen, ha történik velük valami, csak így tudnak rajta mások segíteni. A gyerekednek van valamilyen azonosítója? Hiszen – bár az 1. pontban javasoltuk – nincsenek pórázon, bármikor elszökhetnek. És a 6. pont miatt ne légy biztos benne, hogy stressz helyzetben tudni fogja fejből a címét.

10. Gondoltál már az örökbefogadásra, mielőtt sajátot vállalsz?

Az örökbefogadással egy kutyát otthonhoz segítesz, egy másiknak pedig szabad helyet csinálsz, hogy ő is meg tudja találni álmai otthonát. Ha az örökbefogadási kedv magasabb lenne az ember gyerekek körében, kevesebb árvaházra lenne szükség otthontalan, elhagyott gyerekekkel.

 

Még több 10-es lista:

10 dolog, amit csak a kutyások tudhatnak

10 teljesen egyszerű jel, ami jól mutatja: kutyád nem egyszerűen háziállat

10 dolog, amit feltétlenül tudnod kell, ha egy kutyással randizol

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

Fotók: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...