A rettegett gyomorcsavarodás

A gyomorcsavarodás egy rettegett betegség, amely azonnali sebészeti beavatkozás nélkül általában elhulláshoz vezet.

 

A gyomorcsavarodás fogalma

Gyomorcsavarodás esetén a kutya gyomra megfordul a saját tengelye körül. Ezáltal összenyomódnak és elzáródnak a gyomrot ellátó és onnan kivezető erek, valamint a gyomor bejárata és kijárata (nyelőcső és bél). Az erek elzáródása gyorsan a keringés összeomlásához, valamint a hasi szervekben fellépő vérpangáshoz vezet.

A betegség tünetei

A betegség tünetei igen jellegzetesek, és néhány órával evés után lépnek fel. Feltűnő a rendkívüli mértékben “felfúvódott”, megkeményedett has. A kutya legtöbbször apatikus és a sokk tüneteitől szenved. A gyorsan rosszabbodó általános állapotot eredménytelen “hányás” vagy öklendezés, nyáladzás és nehézlégzés kíséri. Az elkésett kezelés vagy a kezelés hiánya halálhoz vezethet. A túlélés attól függ, hogy milyen gyorsan ismerik fel és operálják meg a gyomorcsavarodást.

Kockázati tényezők

Gyakran úgy vélik, hogy különböző kockázati tényezők összejátszása váltja ki a betegséget:

 • A gyomorcsavarodás egyik kockázati tényezőjének az állat méretét tekintik. Egy tanulmányban azt mutatták ki, hogy az érintett állatok több mint felének marmagassága 61-70 cm.
 • Kapcsolat mutatható ki a mély és keskeny mellkas, valamint az érintett kutyákkal való első fokú rokonság és a betegség kialakulása között.
 • Számos tanulmányban mutatták ki, hogy az életkor előrehaladtával is egyre nagyobb a kockázat.
 • Az egyik tanulmányban vizsgált kutyák több mint felét kizárólag, illetve nagyrészt extrudált száraztáppal etették.
 • Szintén elősegítheti a gyomorcsavarodás kialakulását az erjedt kutyatáp is, amely gázokat képez a gyomorban.
 • Az egyszeri, nagy mennyiségben történő etetés is növeltei a betegség kialakulásának kockázatát.
 • További kockázati tényező a röviddel az evés után történő játék vagy ugrálás is.

Megelőzés

A gyomorcsavarodás tényleges oka nem ismert, illetve különböző tényezők együttállásától függhet, ezért az alábbi javaslatok segíthetnek, de nem nyújtanak garanciát:

 • A megelőzés érdekében, különösen a nagytestű kutyafajták esetében, javasolt lehet a napi többszöri (legalább kétszeri) kisebb étkezés. Különösen este csak kisebb mennyiségű tápot kapjon a kutya.
 • Az étkezés után hagyjon kutyájának elegendő időt a pihenésre.
 • A habzsolás és ezzel összefüggően a levegő lenyelése szintén kerülendő, vagy legalábbis csökkenteni kell a lehetőségét (pl. habzsolást gátló etetőtállal).
 • Fontos a táp higiénikus kezelése, mivel a baktériumok által szennyezett táp megerjedhet.

A hagyományos száraztápok gyakran nagyrészt nehezen emészthető gabonából állnak. Ezen összetevők és a magas hőmérsékleten, és magas nyomás alatti extrudálás megnehezíti a kutya számára a táplálék feldolgozását. Tovább nehezíti az emésztést a krokett szemek keményítővel történő bevonása.  Mindezek következtében az extrudált táp többszörösére dagad a kutya gyomrában, lassabb emésztést és puffadást okozva. 

Ezt Ön is kipróbálhatja: adjon egyszerűen vizet a hagyományos kutyatáphoz és hagyja egy kis ideig ázni.

A PLATINUM száraztáp a hagyományos száraztápokkal szemben nem duzzad meg a gyomorban, és a kutya hasa nem puffad fel evés után. A gyomor-bél traktuson való áthaladás jelentősen gyorsabb – és alig terheli meg a gyomrot. Így jelentősen csökken a gyomorcsavarodás kialakulásának kockázata. Sőt, még az evés utáni pihenőidő is lecsökkenhet.

Mivel a PLATINUM száraztápokat a gyártást követően azonnal és higiénikusan maximum 5 kg-os kiszerelésekbe csomagolják, teljesülnek az étel higiéniai szempontból kifogástalan tárolásának feltételei. Így elkerülhető a bakteriális eredetű erjedés és garantált a táp frissessége is.

Vevőinket, valamint számos állatorvost és állattermészet- gyógyászt is olyan mértékben győzött meg a PLATINUM, hogy jó szívvel ajánlják tovább ezeket a termékeket.
Győződjön meg Ön is a Platinum nyújtotta előnyökről.

Ha szívesen kipróbálnád a Platinumot remek ajánlatunk van számodra!

Látogass el a Platinum webshopba és válogass a termékek közül
2016. június 20-24. között.
Az alábbi kuponnal 10% kedvezményben részesülsz!


KUPONKÓD: KB062024


                                                     

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...