„Meg kellene tanulnunk békésebben egymás mellett élni, elviselni a másik hobbiját” Kutyások kontra nem kutyások: konfliktusok Bogláron

Még talán nem is köszöntött be az igazi nyári kánikula, máris számtalan vitától és ellenségeskedéstől hangos a balatonboglári kutyás strand és környéke. Mészáros Miklós, a város polgármestere igyekszik elsimítani a konfliktusokat, és reméli, hogy a kedélyek lecsillapodása után újra visszatér a nyugalom a tópartra, és mindenki a békés egymás mellett élésre törekszik majd.

Nagy várakozás előzte meg a kutyások körében azt a régóta várt áttörést, hogy a világ és Európa számos országa után megnyíljanak az első hazai kutyás strandok a Balatonon. Balatonboglár és Fonyód úttörő szerepet vállalt ebben, míg a többi balatoni település egyelőre kivár, és gyűjti a tapasztalatokat.

A Kutyabarát.hu, mint a legnagyobb hazai kutyábarát portál, a felelős kutyatartás zászlóvivője, nem titkoltan örömét fejezte ki a kutyabarát strandok nyitásával kapcsolatban. Azt azonban mindig hangsúlyozzuk, hogy vannak bizonyos szabályok, melyeket minden felelős gazdának be kell tartania ahhoz, hogy az „együttélés” zökkenőmentes legyen.


youtube.com

Az előzetes tervekkel ellentétben Balatonbogláron csak egy helyen létesülhetett kutyás strand. A másik kiszemelt helyszínről éppen a lakossági tiltakozások miatt volt kénytelen letenni a boglári képviselő- testület. Ennek ellenére, a lakossági tiltakozás nem hagy alább, a környékbeli lakosok tele vannak panasszal és arról is beszámolnak, hogy egyes kutyatartók mindent megengednek maguknak és ebüknek. A Sonline.hu a legfrissebb helyzetről számol be.

Mészáros Miklós balatonboglári polgármester nyilatkozta a portálnak:

„A Matróz-közit, amelyik hivatalos kutyafürdető maradt, nem használják strandolásra, akadnak is még teendőink, egy minimális kotrásra és például lépcsőbejáró behelyezésére lesz szükség. Annál az utcavégnél, amelyiknek a kijelölésétől a panaszok nyomán álltunk el, éppen a konfliktushelyzetek elkerülése végett, nem tilos kutyát fürdetni (csak kijelölt fürdőzőhelyen tiltja ezt a jogszabály, azt az embert sem lehet megbüntetni, aki nem a kijelölt strandon fürdik), aki tehát ezt teszi, nem lehet ellene fellépni.” 


youtube.com

A boglári városvezető szerint minden újnak akadnak ellenzői, arra emlékeztetett, hogy a várdombi kalandpark megnyitása is három évet csúszott egy pereskedés miatt.

„Meg kellene tanulnunk békésebben egymás mellett élni, elviselni a másik hobbiját. Döntésünket a jó szándék vezérelte, pozitív példát akartunk, azt, hogy aki szeretné, az megfelelő körülmények között vízbe vihesse a kutyáját is, hiszen közegészségügyi szempontból a kutyák semmivel sem jelentenek nagyobb kockázatot a Balaton, mint természetes tó esetében, mint például a hattyúk, vagy a többi madár. Úgy tapasztaljuk, hogy kedvező fogadtatásra is lelt ez a szándékunk. Olyan döntést persze nem lehet hozni, ami kivétel nélkül mindenkinek tetszik, de a több kilométer hosszú Balaton-parton talán elfér egy kutyafürdető hely is…” – mondta a polgármester a Sonline.hu-nak.

A lap arról is beszámol, hogy Fonyód – kedvező tapasztalatok esetén – újabb két helyet jelölne ki kutyastrand céljára. Ezen a településen konfliktusokról sem hallani, mivel az itteni kutyás strand közelében nincsenek lakó-, és üdülőingatlanok.

Zamárdi, Siófok és Balatonfüred pedig egyelőre csak figyel, de talán jövőre már ezeken a településeken is együtt fürödhetünk kutyánkkal.

 

A Kutyabarát.hu egy „Strand Etikett” –et dolgozott ki, mely az alapvető illemszabályokat tartalmazza, amelyeket minden olyan helyen javasolt betartani, ahol lehetőség van a kutyákkal együtt fürdeni.

A felelős kutyatartók nevében nyomatékosan kérünk minden kutyást, hogy legyen tekintettel a nem kutyásokra, és tartsa be az alapvető illemszabályokat, hogy egyre több helyen fürödhessünk együtt négylábú barátunkkal.

 

Korábbi cikkeink kutyás strand témában:

Kutyás strand Balatonbogláron

Van egy rossz hírünk: Siófok nemet mondott a kutyabarát strandra

Ma nyílik Fonyódon az első balatoni kutyabarát strand

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: sonline.hu, indexkép (illusztráció): visitflorida.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...