Saját KB bal
Saját KB jobb

Láz tünetei kutyáknál

Széles körben elterjedt tévhit, hogy a láz megállapítására az egyszerű módszer, ha megérintjük a kutyánk orrát. Amennyiben a kutyánk orra száraz és meleg, az a láz jele, míg a nedves, hideg nózi esetében nincs okunk az aggodalomra. Bár bevett, ez a “diagnosztikai módszer” korántsem megbízható. A kutyánknak számos okból lehet száraz az orra, míg a nedves orr nem feltétlenül az egészség jele.

A kutyák normál testhőmérséklete 37.7 és 39.1 °C között mozog, e felett beszélünk lázról. A pontos diagnosztika egyetlen hiteles módszere a rektális testhőmérséklet-mérés. Ezt az állatorvosok általában digitális hőmérővel végzik, amelyet a kutya végbélnyílásán keresztül vezetnek be. Természetesen otthon is megmérhetjük a kutyánk lázát (a digitális hőmérő hegyét kenjük be vazelinnel), de érdemes megtanulnunk, milyen tünetek esetén gyanakodhatunk rá, hogy a kutyánk lázas, hiszen így időben észrevehetjük.

Láz esetén azonnal állatorvoshoz kell fordulni!

A láz számos veszélyes, akár halálos betegség tünete lehet, például a Lyme-kór, a babesiosis, egyéb fertőzések, súlyos gyulladások, szisztémás betegségek is okozhatnak magas lázat.

Ahhoz, hogy észrevegyük, hogy a kutyánk nem érzi jól magát, fontos, hogy ismerjük a viselkedését. Ha például minden este örömmel üdvözöl, amikor hazaérünk és ez elmarad, az is tünet lehet. Vannak kutyák, akik annyira meg akarnak felelni a gazdájuk elvárásainak, hogy uralkodnak a fájdalmukon, a betegség tünetein. Rajtuk nehezebb észrevenni, ha valami nem stimmel. Jellemzően csak akkor engednek a betegség tüneteinek, amikor már súlyosabb a helyzet.

Ezért fontos, hogy tisztában legyünk a kutyánk habitusával, és ennek tükrében értékeljük a tüneteket. Ne habozzunk orvoshoz fordulni, ha a kutyánkon a legkisebb aggasztó jelet érzékeljük. Az állatorvos a rendelkezésére álló diagnosztikai eszközökkel pontos képet alkothat, felesleges az erős tünetekre várni.

A láz első jelei:
  • rosszkedv, kedvetlenség, levertség
  • étvágytalanság
  • remegés
  • visszahúzódó viselkedés, zárkózottság

Ha arra gyanakszunk, hogy a kutyánk lázas, azonnal forduljunk állatorvoshoz, ne próbálkozzunk otthoni lázcsillapítással, csak ha az állatorvos kifejezetten erre utasít. Ha hányást, erős hasmenést, puffadást, émelygést, egyensúlyzavart, bicegést, egész testre kiható remegést tapasztalunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz.


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: WebMD, MarthaStewart.com. Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...