Trees in a field in summer ; Shutterstock ID 482630224; Purchase Order: -

Gabonamentes kutyaeledelek

Az utóbbi években egyre több különböző táplálkozási irányzat terjedt el nemcsak az emberek, hanem a kutyák táplálása terén is. Természetes, hogy a lehető legjobbat szeretnénk nyújtani kedvencünknek, hogy ő boldog, kiegyensúlyozott és egészséges legyen. Az információrengetegben azonban könnyen elveszítheti a fejét az ember. Az alábbiakban a gabonamentes kutyaeledelek témáját vesszük górcső alá, és arra is kitérünk, hogy kinek nyújthatnak ezek a speciális tápok megoldást.

A szénhidrátok szerepe

Először is, talán a legfontosabb, hogy tisztázzuk a szénhidrátok szerepét a kutyaeledelekben! Sok gazdiban felmerül a kérdés, hogy egy húsevő állatnak, mint a kutya, ugyan, mi szüksége van szénhidrátra? Az évezredek során, a háziasítás következtében a kutya alkalmazkodott ahhoz, hogy az ember által számára kínált táplálékot feldolgozza és hatékonyan hasznosítsa. A farkastól eltérően a háziasított kutya szervezetében megtalálható a szénhidrátok bontásához szükséges amiláz enzim. Tehát kedvenceink nem csak a fehérjékből és a zsírokból képesek energiát előállítani, hanem a szénhidrátokból is. Az sem mellékes, hogy az emberekhez hasonlóan, kedvenceink is a szénhidrátok bontásából állítják elő az agyműködéshez nélkülözhetetlen glükózt.

A kutyák az életfenntartáshoz és fejlődéshez szükséges energiát fehérjékből és zsírokból is képesek hatékonyan előállítani. Azonban, ha a táplálékkal szénhidrátot viszünk be, akkor az ebből származó többletenergiát fordítja a szervezet az energiaraktárak feltöltésére, és nem a bevitt fehérjét kell átalakítania szénhidráttá, hogy elraktározza. Tehát, a folyamat jóval hatékonyabb lesz, hiszen a táplálékban lévő fehérje jobban hasznosul.

Fontos szerepe van a szénhidrátoknak továbbá az ún. diétás vagy prebiotikus rostok biztosítása szempontjából, melyek segítik az egészséges bélflóra túlélését illetve az egészséges emésztés fenntartását.

Végül, de nem utolsó sorban, a gyártás során a szárazeledel előállításához, az extrudáláshoz is elengedhetetlenül szükséges összetevők.

Van különbség szénhidrát és szénhidrát között

A kutyaeledelek gyártása során szénhidrátforrásként leggyakrabban a hagyományos, magas szénhidráttartalmú gabonaféléket használják fel. Ezek a kenyérgabonák, mint a búza, az árpa, a rozs vagy a zab, de az összetevők között megtalálható a rizs, a cirok, a kukorica is. A gabonafélékre jellemző a magas, akár 8-22% közötti fehérjetartalom, és éppen ez a magas fehérjetartalom az, ami miatt allergiás reakciót válthatnak ki az arra hajlamos embereknél és állatoknál egyaránt.

Szerencsére a szükséges szénhidrátokat nem csak gabonafélékből lehet fedezni. A gabonaféléken kívül számos receptúrában használnak más növényi szénhidrátforrásokat is, mint például a burgonya, a manióka, a hüvelyesek, a répafélék vagy a cikória. Ezeknek alacsonyabb a fehérjetartalma, tehát allergéntartalmuk elhanyagolható.

manióka grain free gabonamentes
Maniókagyökér

Mikor válasszunk gabonamentes kutyaeledelt?

A gabonák nem egyfajta mumus, amitől tartanunk kell. Fontos megjegyezni, hogy egy egészséges kutyának nem származik hátránya abból, ha gabonatartalmú eledelt kap. Számos olyan kutyaeledel, amelyet kifejezetten valamilyen egészségügyi probléma esetén javasolnak (állatorvosi vagy diétás eledelek) tartalmaz gabonaféléket. Az emberi gluténérzékenységhez hasonló betegséget ez idáig mindössze az ír szetterek körében találtak a kutatók.

Az állateledelek széles választékában mindenki megtalálhatja a számára és kedvence számára legmegfelelőbb megoldást, akár hagyományos, akár gabonamentes tápot keres.

gabonamentesA PRO PLAN® OPTIDIGEST® Grain Free Formula termékek teljes értékű, száraz kutyaeledel család, melyet tudományos igényességgel, gabona hozzáadása nélkül alkottunk meg az érzékeny emésztésű felnőtt kutyák számára.

Az eledel OPTIDIGEST® formulát tartalmaz, amely az emésztőrendszert támogató tápanyagok különleges kombinációja. Olyan könnyen emészthető összetevőket tartalmaz, mint az emésztést könnyítő tojás és a megfelelő székletállagot elősegítő bentonit (természetes agyagfajta). A GABONAMENTES* RECEPTÚRA ugyanazokat az igazolt előnyöket nyújtja, mint a Purina PRO PLAN® OPTIDIGEST® formula, de emellett megfelelő lehet a gabona intoleranciával rendelkező kutyák számára is.

Receptúránkban a gabonaféléket manióka és borsókeményítő helyettesíti. A manióka könnyen emészthető, magas minőségű gyökérnövény, mely kiváló energiaforrás. A formulánkban az állati eredetű fehérje elsődleges forrása a pulyka, mely magas minőségű és emészthetőségű fehérjeforrást biztosít az érzékeny kutyák számára.

*A termékek gabonát is feldolgozó gyártósoron készültek.

grain free purina gabonamentes
(X) Támogatott tartalom.
Forrás és képek: Nestlé Purina; Képek: wikipedia: Készítette: David Monniaux – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=298810; pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...