Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi lehet az oka, ha kutyánk rázza magát?

Természetesen mindenki ismeri a vizes kutyabunda szagát, és ahogy egy jól irányzott rázkódás után ezer felé száll a víz és az aroma. Azonban kedvenceink nem csak ilyen esetekben rázzák meg testüket: érdemes figyelni, hogy tudjuk, normális-e vagy valami baj áll a háttérben.

1. Irritált bőr

Kutyáink legnagyobb és egyben egyik legveszélyeztetettebb szerve a bőrfelület. Sok mindennek ki van téve, ráadásul a tenyésztés melléktermékeként kialakult érzékenységek miatt egyre gyakoribbak a bőr- és szőrirritációk. A legtöbb helyen kedvenceink nem tudják megvakarni magukat, így az egyetlen megoldás lehet számukra, ha folyamatosan rázzák magukat. Ha észrevesszük, hogy kutyánk bőre érzékenyebb, gyakran viszket, forduljunk állatorvoshoz.

2. Fül problémák

A fül a másik érzékeny terület, ahol gyakorta kialakulhatnak gyulladások, fertőzések, de akár valami külső tárgy is irritálhatja. Főleg a hosszú, lelógó fülű kutyákat érinti, ezért oda kell figyelni a rendszeres és hozzáértő fül tisztításra, és az idegen tárgyakra (ilyen például a toklász). Parazita fertőzés is okozhatja a fültől induló állandó test rázogatást.

3. Hideg

Érdemes figyelnünk, hogy kutyánk jól érzi-e magát adott hőmérsékletben, hiába számunkra nem indokolt, attól ő még fázhat. Azért remegnek vagy rázzák meg ilyenkor testüket, mert ezzel próbálják felmelegíteni magukat, ha túl alacsony számukra a hőmérséklet. Gondolkodjunk el kiegészítő ruhadarabon, de sose essünk túlzásba: a túl nagy hőmérséklet különbség kint és bent között nagyon egészségkárosító hatású lehet.

4. Stressz

A stresszt is kísérheti a rázás jelensége, amikor kutyánk ideges, kényelmetlenül érzi magát. Nem tervezett, automatikus reakció egy kellemetlen helyzetben – olyan, mint amikor egy embert kiráz a hideg. Figyeljük meg, mivel függ össze, mikor tapasztaljuk! De nem feltétlenül jelent rosszat, azt is érthetjük a rázkódás alatt, hogy kedvencünk épp elengedte a rossz érzést.

5. Figyelemfelkeltés

Figyelemfelkeltésre is alkalmazhatják: az okos ebek átlátják, hogyan tudják felhívni magukra a figyelmet. Tanuljuk meg megkülönböztetni az ilyen viselkedést a betegségekre, gondra utaló jelektől.

 

Cikkajánló:

5 tipp, hogyan óvd idős kutyádat télen

Miért ne ossz meg adathalász képeket – ilyenek a könnyező kutya fotók is

Ezért ne használj soha emberi fogkrémet kutyád fogaira

(kutyabarát.hu)

Forrás: barkpost
Fotók: flickr

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...