Saját KB bal
Saját KB jobb

5 fantasztikus dolog, ami akkor történik, ha ideiglenes befogadó vagy

Majdnem mindenki, aki elvállalt már ideiglenes befogadást, megmondhatja, milyen csodálatos élmény. Bár kemény lehet annyi időt együtt tölteni egy állattal, gondozni, szeretni, majd elbúcsúzni tőle, amikor végre végleges otthonra talál. De mégis: annyi jó dolog történik mindeközben, hogy azt kell mondjuk: bármikor megéri végigcsinálni. Az ezzel járó előnyök meghaladják a búcsú okozta szomorúságunkat, és ha van hely a szívünkben egy kutyának, akinek átmenetileg otthonra van szüksége, akkor ne késlekedjünk belevágni!

 

1. Gyakorolhatjuk, milyen kutyával élni

Természetesen az ideiglenes otthont igénylő kutya nem teszt alany, mégis kitűnően átélhető vele az élmény: milyen lenne, ha saját kutyánk lenne. Ekkor könnyen megtudhatjuk mi is, készen állunk-e a felelősségre. Az ideiglenes befogadás egyik racionális előnye, hogy a menhely vagy állatvédő szervezet általában fizeti a kutya ellátásának költségeit – vagy legalább egy részét. Így könnyedén láthatjuk pénztárcánkon, milyen lenne, ha mindezt nekünk kellene fizetnünk, hogy készen állunk-e erre a teherre. Ez jó alkalom arra is, hogy megtudjuk: képesek vagyunk-e kezelni az időbeli és egyéb kötelezettségeket.

 

2. Helyeket szabadíthatunk fel a menhelyen

A menhelyek rendszerint maximálisan túlzsúfoltak, a bekerülés esélye sajnos sok helyen valóban kihalálos alapon működik. Még mindig bevett szokás az örökbe adhatatlannak minősített állatok elaltatása, pedig gyakran csak egy kis plusz időre lenne szükségük. Az ideiglenes befogadással pontosan ezt a lehetőséget adjuk meg a kisebb esélyekkel induló kutyáknak, de egyszerre helyet is szabadítunk fel, hogy az állatmentők újabb kutyán segíthessenek. Így lehet két életet megmenteni egyszerre.

 

3. Egy kutya mellettünk tanulhatja meg, milyen szeretni és szeretve lenni

A szocializáció fontos a kutyák számára, akiknek meg kellene tanulniuk megfelelő módon viselkedni és reagálni a többi emberrel és állattal szemben ahhoz, hogy vonzóak legyenek egy örökbe fogadást tervező számára. De a menhely kenneljei erre cseppet sem alkalmasak. Ideiglenes befogadóként egyéni képzést adsz a kutyának azzal, hogy családi környezetben élhet, megtanulhat pórázon közlekedni. Esélyt kap, hogy rájöjjön, hogyan érdemes olvasni más kutyák jelzéseit, megtanulhat bízni az emberekben és szeretni őket. Ez egy hatalmas lépés az örökbe adásához, sokkal jobb esélyekkel indulhat, mint a menhelyen lévő állatok. Főleg, hogy ideiglenes befogadójaként sokkal pontosabb jellemzést tudunk adni a velünk élő kutyáról az otthoni környezete alapján, mint egy menhelyi dolgozó a kennelben töltött hétköznapokból.

 

4. Fejlődhetünk emberként

Sokan el sem hisszük, amíg felelősségteljes helyzetbe nem kerülünk: egy kutya mellett tudhatjuk meg, milyenek vagyunk igazán. A legtöbb gazdi és ideiglenes befogadó elmondhatja: az egész életük megváltozott, amikor egy különleges kutya került a képbe. Egy négylábú megtanítja nekünk, hogyan legyünk alázatosak, hogyan helyezzünk másokat magunk elé. Az életünk fel fog töltődni szeretettel és az együttérzéssel, sőt, még a búcsú is lehetőséget kínál arra, hogy megtanuljuk értékelni azt ami körülvesz bennünket. Ideiglenes befogadóként biztosan jobb emberként végezzük majd el a ránk bízott feladatot.

 

5. Példa lehetünk mások számára

Tapasztalatainkat, élményeinket megoszthatjuk másokkal, akik eddig nem gondoltak ideigenes befogadásra, de pusztán viselkedésünkkel, felelősségvállalásunkkal és törődésünkkel is példává válhatunk mások előtt. Egy lánc egyik szeme lehetünk, amely nekünk is köszönhetően lehet egyre hosszabb– ezzel újabb életeket mentve, és egyre több boldog embert teremtve.

 

Ide kapcsolódó tartalmaink közül:

Valaki nem érti, miért tartasz kutyát? – ezt a 17 okot sorold fel

Idős korban már nem merünk kutyát vállalni? Itt a megoldás – ideiglenes gazdinak lenni

Ideiglenes lélektan

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...