Saját KB bal
Saját KB jobb

Csupati bácsi, Kántor gazdája élete végén is könnyes szemmel beszélt társáról

2011-ben, életének 82. évében hunyt el Tóth Tibor, az egyik legeredményesebb magyar nyomozó kutya, a legendás Kántor gazdája – írta meg akkor a nyugat.hu. A mindenki által inkább csak Csupati bácsiként ismert szakember 1953-ban azért választotta a fél éves Kántort társának, mert ő volt az, aki figyelt a hangjára. A páros fantasztikus szakmai karriert futott be.

 

Tóth Tibor, azaz Csupati bácsi és Kántor története egyedi és megismételhetetlen. Az eredetileg kovácsként dolgozó férfi a háború után ejtőernyősnek állt, majd a csapata felszámolása után Szentgotthárdra került a kaszagyárba. Onnan állt be rendőrnek Szombathelyen. Kalandos úton honosította meg hazánkban a szagazonosítást. A németektől kémkedéssel megszerzett sikertelen kísérletek felhasználásával három év alatt kidolgozta azt a módszert, amely utána hamar elterjedt Európában.

1953-ban őt küldték Budapestre, ahol akkor kezdődött először nyomozókutya kiképzés. Csupati a 16 kölyökből azt az ebet választotta, amelyik érdeklődéssel fordította fejét a hangja után. A fél éves kutyát Kántornak hívták.

A rendőrkutya őstehetség volt, iskolaelsőként zárta a három hónapos képzést. Első bevetésére egy tyúklopási ügy kapcsán került sor és számos bolti lopás kiderítésében is jeleskedett. Tizenegy szolgálatban töltött esztendeje alatt Kántor 279 alkalommal sikeresen vett rész különböző bűncselekmények felderítésében. Szolgálati ideje alatt 1,2 millió forintnyi értéket szerzett vissza. Ez az összeg manapság sem kevés, de ne felejtsük, hogy az 50-es évek második felében járunk.

A nyomkövető kutya és vezetője, Tóth Tibor a jegyzőkönyvek szerint 78 000 kilométert tettek meg nyomon.

– Kitűnő munkabírású, kitűnő szaglású eb volt, nem bízott meg idegenben. Ételt sem fogadott el mástól. Az iskolában mi lettünk a legjobbak, még abban az évben kitüntetést is kaptam. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon kezdtük a munkát. Kántor a jegyzőkönyvek alapján 78 ezer kilométert tett meg nyomon. Volt, hogy egy napon át követtünk valakit. Fogtunk együtt kémeket, keveredtünk tűzharcba és a határon négyszer robbant mellettünk akna. A lábamban és a hátamban még mindig vannak repeszek – emlékezett vissza korábban a nyugat.hu-nak adott interjújában a közösen eltöltött 11 évre Csupati. – Kántor hűséges társam volt. A Fertő tónál éppen egy bűnözőt üldöztünk, amikor aknára lépett és az felrobbant. Nem ölte meg, de láttam, hogy menthetetlen. Az állatorvos csendben elaltatta. –

Csupati még tavaly sem tudott elhomályosodó szem nélkül beszélni Kántorról, akitől száz szál piros rózsával búcsúzott. 

Az ebet kitömték és a Rendőrség-történeti Múzeumban állították ki. Csupati bácsi Szombathelyen élt, a Haladás pálya melletti tízemeletesben, de a nyarakat Körmendhez közeli tanyáján töltötte, közvetlenül a Rába partján. A birtok előtt tábla hirdeti: Kántor és Csupati tanya. Tóth Tibornak már nem volt kutyája, csak ezernyi emléke hű barátjáról. A Kántor-könyveket, amelyek munkájukról szólnak, hamar elkapkodták és film is készült a híres párosról. Tóth Tibor, Csupati rendszeresen felbukkant az Uránia udvarban, ahol a barátaival borozgatott. A fiatalok már nem is sejtették, hogy egy élő legenda ült mellettük.

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: nyugat.hu
E
lső és utolsó fotó: Tánczos Mihály

 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...