A gazdik kétharmada lelkifurdalással hagyja otthon kedvencét

A legújabb brit kutatás szerint a kutyatulajdonosok nagy része olyannyira aggódik kedvencéért, hogy mindig bekapcsolva hagyja a tv-t vagy a rádiót, extra élelmet hagy neki elöl és megkéri a szomszédot vagy barátokat, hogy figyeljenek az otthon lévő ebre. A gazdik kétharmada lelkifurdalást érez, hogy otthon kell hagyni a kutyát. De mindezt hogy lehetne jobbá tenni?

Nem ritka az állandó új játék beszerzése vagy a web kamera használata – de miért nem bízunk a nevelésünkben? Az egyik házikedvenc kiegészítőket gyártó cég általmegrendelt kutatás szerint 10-ből 1 ember még kutyaszittert is rendszeresen alkalmaz az átlagosnak mondható hétköznapok ellenére, míg a megkérdezettek 24%-a barátokat, rokonokat kér meg, hogy napközben egy kis időre ugorjanak be és legyenek a kutya társasága.

Ami pozitív az eredmények alapján, hogy egy kutya a nagy átlagot nézve mindössze két óra 47 percet tölt egyedül naponta, ami nem mondható soknak. Az már rosszabb arány, hogy a gazdik fele még így is bűnösnek érzi magát, amiért kedvencüknek egyedül is időt kell tölteniük.

 

A kutatást megrendelő cég szóvivője szerint a kutya valóban az ember legjobb barátja lett, és bár senki nem akarja magára hagyni a barátját, ez azért eléggé elkerülhetetlen és normálisan kellene működnie. – „Úgy tűnik, a gazdik nagyon kreatívak arra nézve, hogy kutyájuk ne unatkozzon.”

 

A kutatás 2000 gazdit kérdezett meg, akik közül 86%-uk hagyja néha otthon egyedül a kutyáját, és 46%-uk szomorúságot érez, mikor becsukják maguk mögött az ajtót. Akiknek megadatik, azok közül sokan nem a kutyabarát munkahely előnyei (stresszkezelés, hatékonyabb munka stb) miatt viszik be az ebet a munkahelyükre, hanem azért, hogy annak egy percet se kelljen egyedül töltenie.

 

10-ből 1 gazdi az emberekkel tölthető időből is lefarag: gyakran mondanak le közös programokat azért, hogy kutyájukkal lehessenek. Mikor mégis otthon kell hagyni, 40%-uk bekapcsolva hagyja a rádiót, 32%-uk a tv-t. Egy harmaduk állandóan jutalomfalattal vagy valamilyen ajándékkal köszön el otthon hagyott kedvencétől, míg 18%-uk rendszeresen visz haza valami kis meglepetést. Gyakran előfordul, hogy extra élelmet hagynak neki elől.

 

20-ból 1 gazdi kutyanapközibe járatja inkább kutyáját, mint hogy otthon kelljen hagyni. Az eredmények alapján egy átlagos brit gazdi 4,000 és 47,000.- forintnak megfelelő fontot költ el csak arra évente, hogy „kárpótolja” kutyáját az egyedül töltött időért.

 

Dr. Emily Blackwell PhD szakértő szerint normális és egészséges dolognak kellene lennie, hogy kutyánk egyedül van, és semelyiküknek nem szabadna emiatt rosszul éreznie magát. Ha már fiatal korban megszokja, hogy magában is eltölti az időt, így felnőtt korban nem okozna problémát. Ám a legnagyobb gond, hogy a gazdik már egész korán lelkifurdalást éreznek, hogy a kölyköt otthon kell hagyni.

 

 

Néhány gazdi-ötlet, amit állítólag a kutya érdekében tesznek:

– bekapcsolják a rádiót

– rágókákat, játékokat hagynak ott

– bekapcsolják a tv-t

– Megkérik a szomszédot, hogy ellenőrizze

– Speciális jutalomfalatokkal látják el

– Több ételt hagynak neki

– Web kamerát vagy kutya chat-et használnak

 

Ezt teszik a gazdik, miután újra hazatérnek, és lelkifurdalással küzdenek:

– hosszabb sétára viszik

– „Finom falatokat” főznek neki

– Hagyják, hogy felmenjen a kanapéra vagy az ágyban egy kis összebújásra

– Új játékkal, meglepetéssel térnek haza

– Nem szólnak rájuk olyanokért, amiért máskor igen

 

És hogy mit tehetünk?

Ismerjük fel! – mi a szeparációs stressz és mi NEM az

Tudj meg többet – a legszélsőségesebb gazdi típusok

Rosszul nevelt kutya? Itt a 10 leggyakoribb ok

Milyen hosszú ideig és hogyan hagyhatjuk otthon kedvenceinket?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: mirror
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...