Gondoskodj kutyád biztonságáról a tűzijáték ideje alatt

Tűzijáték már nem csak augusztus 20.-án és szilveszterkor szokásos, hanem gyakorlatilag az év bármelyik napján előfordulhat, elég hozzá például egy születésnap, de vannak olyanok, akiknek „jeles alkalom” sem szükséges egy kis durrogtatáshoz.

Sok kutya számára ezek a zajok rendkívül félelmetesek és menekülésre ösztönzik a megrémült négylábút. A vadászkutyák szokva vannak a puskadördüléshez, de ennek ellenére még köztük is lehetnek olyanok, akik a tűzijátékkal járó zajt nem igazán tolerálják.

A legtöbb kutyának a „hangos ünnepek”, mint amilyen az augusztus 20., vagy a szilveszter is, különösen stresszesek. Ilyenkor nagyon sok négylábú pánikszerűen menekülni kezd, mert megijed a számára ismeretlen és félelmetes zajoktól.  Ez még akkor is előfordulhat, ha kutyánk például a mennydörgést jól tolerálja. A tűzijáték hangja teljesen más, közelebb van a földhöz, vibrálóbb, hirtelen fényhatások és égett szag kíséri. A kutyák az egész világot az érzékszerveiken – orr, szem, fül – keresztül tapasztalják meg, így az augusztus 20.–i tűzijáték nézése nem a kedvenc időtöltéseik közé tartozik.


goodvetandpetguide.com

Az ilyen hangos alkalmakkor fokozottan kell figyelnünk négylábú barátunkra, és mindent meg kell tennünk biztonsága érdekében.

Első lépésként ellenőrizzük, hogy kutyánk rendelkezik-e a szükséges azonosítókkal (mikrochip, biléta a nyakörvön), adataink naprakészek-e, hogy ha mégis megtörténik a baj, a lehető legkönnyebben a nyomára bukkanjunk, vagy aki megtalálja, elérjen bennünket.

Cesar Millan az alábbi tanácsokkal látja el a gazdikat, melyek segítenek megőrizni a kutyus nyugalmát, és melyek segítségével mi is nyugodtabban nézhetünk az események elé.

1. Előkészület

Ha van rá lehetőségünk, kutyánkat olyan helyre vigyük, ahol nem lesz hangos tűzijáték. Kérjünk meg egy rokont, barátot, ismerőst, vagy egy rutinos, kutyákkal foglalkozó szakembert, hogy vigyázzon kedvencünkre az esemény ideje alatt. Ha ez a hely kutyánk számára ismeretlen, akkor előtte vigyük el párszor, töltsön ott 1-2 napot, hogy megszokja és ne jelentsen számára újdonságot, amikor ott hagyjuk.

2. A kutya elhelyezése

Ha nem tudjuk kutyánkat távol tartani a zajos eseményektől, akkor teremtsünk otthonunkban (vagy szállásunkon) „szökés biztos” körülményeket. Akár mi, akár más vigyáz kutyánkra, fontos, hogy ne legyen lehetősége ijedtében kereket oldani. Talán az a legbiztonságosabb számára, ha egy szállítóboxban helyezzük el (persze csak akkor, ha ismeri, illetve egyébként is szokva van az ebben történő elhelyezéshez).  A boxhoz való szoktatást idejében el kell kezdeni – ha ebünk még nem ismeri -, hogy amikor szükség van rá, szívesen menjen bele és biztonságos kuckónak érezze.

3. Akklimatizálás

Ha van rá elég időnk, akkor kutyánkat előre fel tudjuk készíteni a rá váró zajos eseményekre. Ez nem egy túl bonyolult folyamat, de akár hónapokba is telhet. A tűzijáték hangját vegyük fel és rendszeresen játsszuk le a kutyának, egyre nagyobb hangerővel. A hanghoz való hozzászoktatás talán három-négy hónapot is igénybe vehet, és fontos a fokozatosság. A tűzijáték hangjához evés, séta és játék előtt szoktassuk. Ez kondicionálja őt arra, hogy a hangot valami számára kellemes élménnyel kösse össze. Ne felejtsük el, hogy ez nem egy rövid idő alatt eredményre vezető dolog, ezért kezdjük el időben és legyünk türelemmel.

4. Megnyugtatás

Igénybe vehetünk különböző természetes, kutyák által is fogyasztható nyugtató szereket, vagy folyamodhatunk a „csodakabáthoz” is. Ezekhez is kezdjük el időben szoktatni kutyánkat, és mindenképpen megelőzésként használjuk. Ne akkor vegyük csak elő, amikor már elkezdődik a szorongás, vagy az ideges lihegés. Ha a kutya már egy felfokozott állapotban van, akkor ezek nem fognak megoldásként működni.

5. Kommunikáció

Fontos a megfelelő kommunikáció kutyánkkal, az, hogy nyugtató üzeneteket küldjünk felé. Biztosítsuk arról, hogy nem kell aggódnia, nyugodtan pihenhet. Ne felejtsük azonban, hogy a kutyák nem szavakkal, hanem energiával kommunikálnak, így ha a gazdi nem ideges, nem feszült, akkor a kutya is nyugodt marad, hiszen ezt közvetítjük felé.

Minden esetben szánjunk időt a tűzijáték előtt arra, hogy kutyánkat megfelelően lefárasszuk például egy hosszú sétával, így eleve egy nyugodtabb lelkiállapotba kerül.

Nagyon fontos az is, hogy a kutyára ne úgy gondoljunk, mint egy gyerekre, aki – ha elzárjuk az eseményektől – úgy érzi, kimarad valamiből. A kutya nem tudja, hogy mit szalasztott el.

Ha jó gazdi akarsz lenni, akkor tegyél meg mindent azért, hogy barátodat ne tedd ki olyan helyzetnek, amit kiválthatja belőle a menekülési ösztönt. 


huffingtonpost.com

A tűzijáték rendszeresen visszatérő téma, de ennek ellenére sokan mégsem fordítanak kellő figyelmet rá, és nem kezelik a kérdést a megfelelő hangsúllyal, hiszen a sok figyelmeztetés ellenére ilyenkor rengeteg kutya szökik meg, és talán veszik is el végérvényesen minden évben.

Figyeljetek oda négylábú barátotokra és biztonsága érdekében még az egyébként kertben tartott kutya számára is biztosítsatok helyet a biztonságos lakásban!

 

Nagy viharban pedig hasonló a teendő, mint tűzijáték esetén. Olvassátok el korábbi cikkünket is!

6 tipp, hogyan segíthetünk kutyánknak átvészelni a viharokat

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: cesarsway.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...

Weboldalunk a felhasználói élmény növelése érdekében sütiket használ. Elfogadom Tovább olvasok